Политическият хумус изтъня. На мястото на Митеран и Кол имаме Оланд и Меркел
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Юли 2016 11:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Политическият хумус изтъня. На мястото на Митеран и Кол имаме Оланд и Меркел

/КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов е уплашен и няма да играе за президент. Той обаче има проблем и със "зайчето", което "да извади от ръкава" в тази роля, защото може да не успее. А що се отнася до преврата в Турция - по-добре, както казваше царя, да си гледаме нашите работи, заяви журналистът Кеворк Кеворкян в интервю за BTV.

Малко остана да заплачем за човешките права в Турция, отбеляза Кеворкян по повод коментарите на българските наблюдатели за ставащото на югоизток от нас.

В Турция стотина души са загазили, но в в същото време 1000 души в Розино са издавени, обърна внимание той.

Трябва да отдадем длъжното на Симеон Сакскобургготски - след атентатите след 11 септември, той каза - ние сме малка държава, трябва да си гледаме нашите работи, припомни Кеворкян.

Той коментира реакциите на атентата в Ница. Конкретният повод бяха думи на президента Росен Плевнелиев, че атентатът в Ница е акт на безпомощност. Кеворкян припомни разкрития на Едуард Сноудън за огромния мащаб на подслушването в света - само през февруари в САЩ били проследени над 3 милиарда имейли. И с тази мощ и информация не можем да спрем атентатите, подчерта Кеворкян.

"Тероризмът е зло, не бива да предизвикваме това зло", каза той. И припомни карикатурите, които мюсюлманите смятат за оскърбителни. "Онзи свят, който ние не познаваме, си има други правила. Тази битка не може да бъде спечелена и затова трябва да се вгледаме в нашите си работи. Не бих казал, че сме цъфнали и вързали", продължи той.

По повод на думите на своя колега журналист Тома Томов, който каза, че смята Блеър и Буш за военопрестъпници, Кеворкян отбеляза, че "сега е много хубаво да се казва това, но беше хубаво да се казва това през 2003, 2006 г., а не през 2016 г.".

Друго негово наблюдение върху политиката е, че нейният "хумус" е изтънял. "На мястото на Митеран пристига Оланд, на мястото на Кол - Меркел", посочи Кеворкян.

Кеворкян коментира и предстоящите президентски избори.
Българският премиер е изпълнен с големи страхове пред президентските избори. Той си гледа работа като човек, който е безалтернативен, каза той.
Плевнелиев ще остане в българската история като единственият посочен президент. Сега този фокус не може да мине, е неговият анализ.

Нашият премиер има ловкост, но няма остроумие, коментира Кеворкян, цитирайки големите илюзионисти, според които фокусът - това е ловкост на ръцете плюс остроумие.

"Няма да играе, той се е уплашил. Но хората, които му симпатизират искат да видят как той се преборва. Но дали Бойко смее да излезе на ринга? Но отношението към тебе разяждат многото ти победи. Расте враждебност, а няма кой да му каже. Непрекъснатите му закани, че ще смени този, ще смени - онзи, също издават неувереност. В един определен момент силният човек се оказва във вакуум", каза Кеворкян.

Що за кабинет е това, в който министрите на отбраната и на външните работи противоречат на премиера, запита Кеворкян. "Какво е това - премиерът казва, че Черно море трябва да бъде демилитаризирана зона, а излиза военният министър, който пролича на артелчик, и казва нещо друго. Да не говорим за президента!"

Що се отнася до "зайчето", което премиерът би извадил в ролята на кандидат-президент, Кеворкян обърна внимание, че има много случаи, когато Борисов е хвалил Плевнелиев, но няма нито един случай, когато Плевнелиев е похвалил Борисов.