Симов: Стратегическите цели на АБВ и БСП не предполагат общ съюз
Секция: ПОЛИТИКА
18 Юли 2016 21:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Симов: Стратегическите цели на АБВ и БСП не предполагат общ съюз

/КРОСС/България трябва да излезе с обща позиция за опита за преврат в Турция и тя да е в резултат на дебат в парламента. Това заяви в студиото на "Свободна зона" членът на Изпълнителното бюро на БСП Александър Симов. Националният дебат в Народното събрание е необходим и за да се промени отношението на България към Турция, ако се наложи, добави Симов.

Нощта на петък срещу събота, когато в Турция бе направен опит за военен преврат, показа, че демокрацията и авторитарния режим не са взаимноизключващи се неща, посочи социалистът. Според него е наложително България да излезе с обща позиция по въпроса, която да засегне всички аспекти на проблема.

"Осъждането на преврата, но, според мен, задъжлително в една такава позиция трябва да се осъдят и част от действията, които турската държава предприема в опита си да смаже всички така наречени превратаджии. И тук говорим за масовото уволнение на съдии, което виждаме, че се случва, за поголовните арести и за оставянето на тълпата да вземе правосъдието в свои ръце"

По вътрешнополитическата тема номер едно за социалистите - разговорите за обща лява кандидатура за президент, Симов посочи, че тази седмица АБВ и БСП за втори път ще проведат консултации и че вече ще бъдат обсъждани конкретни имена. Въпреки че, според него, има вероятност да се постигне съгласие за президентските избори, Симов подчерта, че стратегическите цели на АБВ и БСП не предполагат общ съюз.

"Политическата цел на АБВ е България да стане президентска република, а БСП е партия, която отстоява парламентаризма като основа на държавността. Въобще стратегиите на АБВ и на БСП са много различни - АБВ търси оцеляване - БСП трябва да търси победа".

Ако все пак не се стигне до споразумение с АБВ за обща лява кандидат-президентска двойка, БСП трябва да излезе с партийна номинация, което не означава, че тя няма да събере и граждански вот, смята Симов.