В САЩ започва опитно използване на руско ядрено гориво
Секция: Русия
19 Юли 2016 15:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
В САЩ започва опитно използване на руско ядрено гориво

/КРОСС/ Руската горивна компания ТВЕЛ подписа с американски ядрен оператор първия си договор за опитна промишлена експлоатация на ядреното гориво ТВС-Квадрат, съобщиха от собственика на дружеството "Росатом".

Контрактът е подписан с Global Nuclear Fuel-Americas - GNF-A, което е на компанията GE Hitachi Nuclear Energy. С GEH през май бе подписано споразумение за придвижването на всички въпроси по лицензирането в САЩ на горивото ТВС-Квадрат, разработено специално за реактори на "Уестингхаус".

"Ние вярваме в този проект", заяви генералният директор на "Росатом" Сергей Кириенко, цитиран от пресслужбата на компанията във вторник.

Той посочи, че горивото ТВС-Квадрат успешно се експлоатира в АЕЦ в Западна Европа и "Росатом" не излиза на американския пазар с празни ръце. "Важното е, че в сътрудничество с GE-Hitachi преминаваме от думи към дела и вече е подписан договор за доставка на опитна партида гориво на ТВЕЛ за зареждане в реактор в САЩ. Ние високо оценяваме важността на създадения алианс и сме готови да използваме максимум знания и умения, за да можем успешно да преминем процедурата по лицензиране в американската Комисия по ядрено регулиране", отбеляза Сергей Кириенко.

"Радваме се да видим прогрес в работата на алианса между ТВЕЛ и GNF-A, тъй като работим за разширяване на избора на гориво за операторите на американските реактори с вода под налягане", отбеляза Джей Томас Уайлман. "Това партньорство ще открие за нашите клиенти достъп до дълбините на техническото познание, до експертизата и опита на двете компании", допълва той.

Следващите сборки за комерсиални доставки на ТВС-Квадрат в САЩ ще се произвеждат съвместно в завода на GNF-A в Уилмингтън (Северна Каролина).