От 1 октомври се лекуваме само с пръстов идентификатор?
Секция: Здраве
20 Юли 2016 16:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
От 1 октомври се лекуваме само с пръстов идентификатор?

/КРОСС/Най-късно до 1 октомври ще е абсолютно задължително въвеждането на пръстови идентификатори за всички болници в страната. Това обяви главният експерт в дирекция "Информационни процеси и сигурност на информацията" в НЗОК Мартин Банков на пресконференция по повод тестовото въвеждане на пръстовия идентификатор.

С въвеждането на тази система отпада чекирането с лична карта, освен при изключения - например хора с ампутирани ръце. След въвеждането на системата в болничните заведения, ще последва и внедряването им в аптеките и останалите останали медицински структури.

"Спешните състояния първо се лекуват, след това се мисли за регистрацията им", успокоява Банков. Той увери, че на никоя болница няма да бъде отказано плащане за това, че първо е лекувал пациент в спешно състояние, а след това го е регистрирала. Уникалният идентификационен номер е цифров код, който сам по себе си не носи никаква информация, а е предназначен за идентификация на осигурените лица, обясни експертът.

Когато едно болнично заведение иска пари за извършени услуги от НЗОК, се сверява дали лицето е било в болницата, т.е. дали е удостоверило в идентификатора това.

Има и изключения, при които ще се минава с лична карта. Например - при човек с ампутирани ръце, тъй като през идентификатора не може да минава отливка, а само "пръст с течаща кръв", обясниха експертите.

Уникален идентификационен номер (УИН) няма да се търси за новородено бебе. При най-малките в системата ще се записва номерът на лечебното заведение и номерът на амбулаторния лист, който описва медицинската услуга, която е предоставена на новороденото.

Впоследствие бебето преминава в редовния модел на малолетно лице. Всички под 14 години ще се вписват в системата с ЕГН. Непълнолетното лице обаче ще трябва да бъде с придружител и той се регистрира с пръстов отпечатък.

Друго изключение е, ако например възникне технически проблем в системата.

Идентифицирането с УИН ще се прави само на влизане и излизане от болницата, но не и ако се налага да пациентът да бъде преместен от едно в друго отделение.

"Пръстовият идентификатор е мощен инструмент, който НЗОК дава в ръцете на всички пациенти за контрол върху собствените им пари за здраве", увери Гергана Ненчовска, директор на дирекция „Информационни и комуникационни технологии" в НЗОК.