Св. Терзиев: Ердоган поема курс към неоосманизъм
Секция: Анализи
21 Юли 2016 17:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Св. Терзиев: Ердоган поема курс към неоосманизъм

/КРОСС/ Турция все повече се изолира, каза журналистът Светослав Терзиев в интервю за БНР.
Той прогонозира, че отношенията между Турция и Запада ще се развият зле. Тя вече няма желание да насърчава своите граждани да пътуват, т.е. самата тя ограничава свободното пътуване. Преговорите за членство в ЕС вероятно ще бъдат прекъснати. Ако Турция въведе отново смъртното наказание, с нея няма да се преговаря. Ердоган обяви, че смята да пристъпи към такова действие, щом народът го иска, подчерта Терзиев.

Ердоган не крие амбицията си да бъде едноличен ръководител и да превърне Турция в президентска република. Опозицията не смее да му възразява. Няма истински парламент, свободата на словото е отменена.

Ердоган работи срещу заветите на Ататюрк и виждането му за светска република. Вероятно точно през 2023 година вместо 100-годишнината от светското управление Турция ще отбележи връщането към неоосманизма, прогнозира Терзиев.

Няма как да не ни интересува пряко онова, което се случва в Турция, смята журналистът Георги Милков.

Не трябва да забравяме, че Ердоган има много лица, но и се радва на много голяма популярност. Не е човек, който е попаднал случайно във властта и се опитва да се задържи там с всички средства. Партията му има много привърженици. В годините, които акумулираше все повече власт, огромната подкрепа идваше от Източна Турция, докато ориентираните към Запада турци подлагаха тези опити на съмнения и протести. Огромната сила, който той демонстрира сега, дойде от онези десетки и стотици хиляди в Истанбул. Точно там потърси подкрепа, а не в Анкара, отбеляза Милков.

Той смята, че Ердоган играе по-скоро с идеологията, отколкото с религията. Не бива да се глащаме за думата ислям и да я размахваме като плашило. Това са процеси, които настъпват в целия свят и Турция не е извън този свят. Той се опита да представи Турция като лидер на този свят. Даже влезе в конфликт с Израел, с когото преди имаше прекрасни отношения, припомни Милков.