Втори линеен ускорител ще заработи наесен в бургаския онкодиспансер
Секция: Здраве
22 Юли 2016 14:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Втори линеен ускорител ще заработи наесен в бургаския онкодиспансер

/КРОСС/ Общинският онкологичен диспансер вече има втори линеен ускорител, който ще заработи наесен. Високотехнологичното съоръжение беше доставено преди дни и през летните месеци ще бъде монтирано, калибровано и тествано.

"Това е важна новина за пациентите и техните семейства, защото няма да се чака за процедури толкова дълго, колкото сега. Първият ускорител, който монтирахме в Комплексния онкологичен център, работи на максималния си капацитет, така че с втория повече пациенти ще имат достъп до тази важна за лечението им апаратура", каза кметът Димитър Николов.

Двата ускорителя ще се намират в непосредствена близост един до друг. За втория е изграден допълнителен бункер, обезпечен с всички необходими комуникации.

"Едновременно с осигуряването на новия ускорител увеличаваме броя легла в Отделението по медицинска онкология. Затова ще назначим допълнително терапевти, лекари и медицински сестри, срещу добро заплащане", заяви д-р Христо Дечев - управител на КОЦ - Бургас.

Кандидатите за работа могат да се обаждат на следните телефонни номера: 056/85-98-04 - ТРЗ и Личен състав, 056/85-98-03; мобилен: 0879 396 604.

Когато новият линеен ускорител заработи, се отваря възможност за надграждане функциите на първия. В системата му ще бъде добавен нов софтуер, който дава възможност да се извършват процедури по радиохирургия.

Модернизацията на онкологията и здравеопазване в града са сред основните приоритети на Община Бургас. Поетапно онкологичният център беше оборудван с нови апарати за повърхностна, полудълбока и дълбока терапия на ракови клетки. Преди две години беше построена и нова онкологична поликлиника.