Обвинения са повдигнати на главния архитект на Община Пловдив и представител на „Одрин 8”
Секция: КУЛТУРА
22 Юли 2016 15:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Обвинения са повдигнати на главния архитект на Община Пловдив и представител на „Одрин 8”

/КРОСС/ Заради множество закононарушения по случая със събарянето на емблематичния Тютюнев склад в Пловдив, Окръжната прокуратура повдигна обвинения на главния архитект на общината Румен Русев и представителя на собственика-фирма "Одрин 8" Георги Бранеков. Прокуратурата е поискала от РДНСК да бъде отменено разрешението за строеж, въз основа на което е започнало разрушаването на добилата печална популярност сграда.

В обвинението срещу главния архитект прокуратурата посочва, че е допуснал незаконното събаряне в зона - групов паметник на културата. Русев е извършил близо 60 нарушения на нормативната база, касаеща проектирането, изработването на устройствени планове, издаването на т.нар. "скици-виза" и тяхната презаверка, както и на издаването на разрешение за строеж и неговото съгласуване и заверяване.

Обвинението срещу управителя на фирмата, започнала събарянето на склада, се базира на открито при претърсвания в офиса ѝ преправено удостоверение на Националния институт за недвижимо културно наследство с изходящ номер от 9 август 2010 г. Установено е, че е фалшифицирана част от съдържанието на документа, където наместо действителния текст е било вписано, че сградата не попада в "охранителната зона със статут на групов археологически и архитектурно строителен паметник".

Разследването е установило, че Георги Бранеков е използвал преправения документ пред Общината 2 пъти, за да получи разрешение за строеж. Спрямо него и главния архитект на Пловдив е взета мярка за неотклонение "парична гаранция" за по 2000 лева. По делото е приобщена и компютърна кореспонденция, касаеща корупционни практики, свързани с издаване на строителни разрешения и промяна на подробните устройствени планове, като в тази посока разследването продължава, уточняват от прокуратурата.