14-годишната Дарина Тонева грабна сребърния медал от престижния балетен конкурс в Истанбул
Секция: КУЛТУРА
22 Юли 2016 15:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
14-годишната Дарина Тонева грабна сребърния медал от престижния балетен конкурс в Истанбул

/КРОСС/ 14-годишната Дарина Тонева спечели сребърен медал на престижния V Международен балетен конкурс и фестивал в Истанбул, който се проведе от 8 до 13 юли 2016 година. Талантливата българка бе най-младата сред 7-те балерини, преминали през ситото на първия тур по DVD записи на свои изпълнения и участва със специално разрешение в конкурса, който е само за над 15-годишни.
Престижното второ място за нашето момиче бе отсъдено от жури, в което влизаха някои от звездите на световната балетна сцена - Владимир Малаков (златен медалист от Международния балетен конкурс във Варна, художествен директор на Токийския балет, Държавния балет в Берлин и на Балета в Инстанбул,), Роланд Бокор (директор на Международния балетен конкурс „Рудолф Нуреев"), Мико Нисинен (художествен директор на Бостънския балет), директорът на Унгарската танцова академия, директорът на Турската държавна опера и балет и др. В конкурса взеха участие танцьори от пет континента. Участваха изпълнители от Бразилия, Канада, Казахстан, Киргизстан, Южна Африка, Южна Корея, Япония и др.
Дарина е ученичка в осми клас в Националното училище за танцово изкуство в София е възпитаник на Милена Симеонова, художествен ръководител на специалността „Класически танц", примабалерина и репетитор на балета на Софийската опера и балет. Занимава се с балет от 6-годишна в школата на Красимира Колдамова, а преди 4 години постъпва в Националното училище за танцово изкуство.
"Уникално е чувството да танцуваш на една сцена с такива изявени танцьори. В Истанбул на гала концерта имаше балетисти, златни медалисти от Варна, солисти на Виенската опера, една двойка от Словакия и други. Това бяха лауреатите на конкурса и бях изключително щастлива да съм там", споделя Дарина. „Другото голямо предизвикателство е да се конкурираш с балерини, които имат повече опит от теб" Докато Дарина е едва на 14 години, туркинята, която взима първото място, навършва 19 години по време на самия конкурс. Друга балерина например - представителка на Киргизстан, също почти на 19 години, работи от две години в театъра.
Художественият ръководител на Дарина Милена Симеонова казва, че участието на международни конкурси от такава величина дава възможност да се сравни нивото с големите чужди балетни школи. Засега резултатът е много добър. През тази година младата балерина извоюва още едно престижно отличие - втора награда на Международния балетен конкурс в Талин, Естония. Конкурсът се проведе през месец март и в него Дарина отново взе участие със специално разрешение във възрастовата група на 15-17-годишните, където се явиха участнички от Естония, Русия, Латвия, Украйна, Япония, Турция, както и още две българки.

video:https://www.youtube.com/watch?v=z582G-cBFSg