69% от българите не вярват, че събитията в Турция ще ги засегнат
Секция: Анализи
22 Юли 2016 19:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
69% от българите не вярват, че събитията в Турция ще ги засегнат

/КРОСС/ С повече боязън отговарят жените, както и хората с по-високо образование и социален статус

69% от българите не смятат, че случващото се в Турция след опита за военен преврат ще се отрази на техния живот, докато 27% казват обратното, показва експресен телефонен сондаж проведен от социологическата агенция "Галъп интернешънъл" между 20-21 юли тази година сред 822 души в цялата страна.

"В седмицата след неуспешния опит за преврат в Турция, българите се боят, че ситуацията в югоизточната ни съседка ще се влошава. В същото време обаче те по-скоро не виждат как случващото се в Турция ще се отрази на нашия живот и по-скоро не очакват съществена промяна в българо-турските отношения", коментира социологическата агенция в петък.

Цели 20% очакват опасността от нови конфликти в Турция да намалява, докато 70% смятат, че тази вероятност ще нараства. "С повече боязън отговарят жените, както и хората с по-високо образование и социален статус", пише в съобщението на "Галъп".

Най-чувствителен е делът на хората (60%), които не очакват промяна в отношенията между България и Турция. Сред българските турци даже надделява мнението за възможно подобряване на отношенията между двете страни.