Американка подобри рекорда на Йорданка Донкова
Секция: СПОРТ
23 Юли 2016 11:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Американка подобри рекорда на Йорданка Донкова

/КРОСС/Американската атлетка Кендра Харисън подобри в Лондон световния рекорд на 100 м с пр. на Йорданка Донкова, който бе поставен на 20 август 1988 г. - 12.21 сек.

Новата най-бърза атлетка в дисциплината финишира за 12.20 сек. (вятър +0.3 м/сек.) на турнира от Диамантената лига в Лондон. Така българската атлетика остана само със световния рекорд на Стефка Костадинова на скок височина (209 см). Донкова остава второ в ранглистата, а Гинка Загорчева (12.25) е трета. Кендра Харисън победи и в серията в Лондон, като премина дистанцията за 12.40 сек. През сезона американската хърделистка имаше 12.24 и сериозно заплаши още тогава рекорда на Донкова. Втора в Лондон финишира друга американка Бриана Роулинс с 12.57, а трета е сънародничката им Кристи Кастлин с 12.57

"Исках да дойда тук и да направя това, което сама знаех, че мога да сторя. А именно - да подобря световния рекорд. Не мога да опиша колко съм щастлива, че успях да го постигна", сподели веднага след финала щастливата американка. Не е ясно обаче дали Кендра ще представя САЩ на олимпиадата в Рио, защото на първенството и квалификация в Юджийн тя се провали и остана едва 6-а, а право получават само първите 3 атлетки.