До края на есента България ще има първия изграден интерконектор
Секция: ИКОНОМИКА
23 Юли 2016 12:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
До края на есента България ще има първия изграден интерконектор

/КРОСС/„През есента на тази година страната ни ще има първата изградена междусистемна газова връзка - тази с Румъния". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която заедно с румънския министър на енергетиката Виктор Влад Григореску провери хода на изграждане на участъка под река Дунав от интерконектора. На посещението на площадката в град Мартен, област Русе бе представена техниката на австрийската компания Хабау, която работи по основния и по резервния газопровод.

„Всички дейности се изпълняват по график,благодарение на добрата координация между газопреносните оператори на България и Румъния - „Булгартрансгаз" ЕАД и "Трансгаз" С.А.", подчерта министър Петкова. По думите й с изграждането на интерконектора България-Румъния ще се осигури възможност за диверсификация на източниците и маршрутите за доставки на природен газ. Междусистемната свързаност между България и съседните страни ще изпълни един от основните приоритети на Европейския енергиен съюз. Румънският министър Григореску заяви, че завършването на проекта не е лесно, но изрази увереност, че графикът ще бъде спазен.

Интерконекторът България-Румъния е с обща дължина 25 км, от които 15.4 км на българска територия, 7.5 км на румънска територия и 2.1 км подводен преход през р. Дунав - основен и резервен газопровод. Тази година „Булгартрансгаз" ЕАД и "Трансгаз" С.А." подписаха договор с австрийската компания Хабау за изграждане на основния и резервния газопровод под река Дунав.