Ангела Меркел: Сърцата ни са пълни с печал
Секция: СВЯТ
23 Юли 2016 17:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ангела Меркел: Сърцата ни са пълни с печал

/КРОСС/"Всички ние, но предимно хората в Мюнхен, преживяхме една вечер и нощ на ужаса. Всички още сме под впечатленията на снимките и репортажите на очевидци."

Така започна изявлението си Ангела Меркел пред журналисти и камери в канцлерството по повод вчерашната трагедия в баварската столица.

Покрусена тя припомни, че живота си са загубили 9 души, които в петъчната вечер са пазарували или пък са искали да хапнат нещо в заведение за бързо хрванене.

Както е известно, първите изстрели проехтяха пред "Макдоналдс", в непоследсвена близост до търговския център "Олимпия".

"Според известното досега тези хора са били поразени от куршумите на един единствен престъпник", припомни канцлерката.

Тя обяви, че в момента федералният вътрешен министър Томас де Мезиер колегите му от провинциите и ръководителите на службите за сигурност се информират относно хода на разследването.

"Томас де Мезиер поддържа тесен контакт с баварския вътрешен министър Йоахим Херман, както и аз с баварския премиер Хорст Зеехофер", съобщи Меркел.

И подчерта, че от самото начало баварските служби са работили тясно и ефективно с федералните: "Благодаря им от името на федералното правителство".

"Всички ние, това го казвам от името на федералното правителство, тъгуваме с препълнени от печал сърца за онези, които никога повече няма да се върнат при семействата си. На семействата, на родителите и децата, за които днес всичко изглежда пусто и безсмислено, им казвам лично, но и от името на много, много хора в Германия: "Ние споделяме болката ви. Мислим за вас. Страдаме заедно с вас", каза още Меркел.

После добави: "Мислите ни са и при многото ранени. Дано да оздравеят бързо и напълно. Те ще получат всякаква подкрепа, от която се нуждаят. Трудно можеш да понесеш една такава вечер, една подобна нощ. Това е така за всеки от нас."

Канцлерката посочи, че за всички е трудно да понесат случилото се и през последните дни. Тя припомни атентата в Ница на 14 юли, когато загинаха 84 души, както и жестокото нападение в понеделник с брадва във влак в баварския град Вюрцбург.

"Продължават да се разследват точните подбуди и мотиви на този младеж, който преди година е пристигнал като бежанец в Германия и се е радикализирал", каза Меркел за драмата във влака и продължи със случилото се вчера.

Местата на ударите винаги били така подбирани, че всеки от нас би могъл да е там. Сега било естествено всеки, който се намира сред множество, да се чувства притеснен и да се запита дали е гарантирана сигурността му.

"Какво може да ни даде увереност в такива моменти? На първо място ще посоча нашите сили за сигурност. Полицията в Мюнхен, цялата баварска полиция с подкрепата на федералната полиция снощи и през нощта работиха изключително професионално. В продължение на часове на неизвестност те гарантираха сигурността на един милионен град. Те трезво обменяха информация, бяха и продължават да бъдат в най-добрия смисъл на думата защитници и помощници на гражданите. Те дават всичко от себе си, както това правят и спасителните екипи", похвали ги Меркел.

Тя благодари и на гражданите на Мюнхен: "Те съблюдаваха указанията на полицията, сплотиха се, отвориха жилищата си за непознати, които не можеха да се приберат у дома. Така те показаха как живеем съвместно в едно свободно и хуманно общество. Нашата най-голяма сила е в тази свобода и съпричастност."

Канцлерката припомни и фактите известни от медиите - в Берлин са получени много послания от чужбина - правителства и личности от много държави уверили германците, че мислят за тях, че са на страната им и ако е необходимо, са готови да предложат помощ.

"Добре е да знаеш, че такава солидарност има и сред народите и че имаме много приятели в битката срещу насилието и тероризма", посочи Меркел и се зарече: "Ние ще разберем какво точно стои зад акта в Мюнхен. Няма да се примирим и докато не узнаем с точност как се е радикализирал престъпникът от Вюрцбург. Държавата и нейните служби за сигурност ще продължат да правят всичко възможно, за да гарантират сигурността и свободата на всички хора в Германия."