Райчев: Борисов не се колебае дали да е президент, а кога
Секция: ПОЛИТИКА
24 Юли 2016 10:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Райчев: Борисов не се колебае дали да е президент, а кога

/КРОСС/Ако премиерът Бойко Борисов се кандидатира за президент тази есен, избирането му изобщо не е гарантирано, предупреди социологът Андрей Райчев пред Нова телевизия тази сутрин.

„По-вероятно е да спечели, но това не е гарантирано. Зад Борисов твърдо стоят около 1 милион българи. За да станеш президент, трябва да гласуват за теб милион и 800 хиляди", изчисли в ефир Райчев.

Той припомни, че досега винаги който е водел на първи тур, става президент. Затова по-вероятно било Борисов да успее да мобилизира мнозинството избиратели, след като поведе на първия тур.

Политологът и бивш депутат от БСП Татяна Буруджиева определи това като „ефекта на силата.

„Част от избирателите чакат да видят кой ще вземе преднина. Този ефект е по-силен при ромите - те винаги са с победителя".

Райчев каза още, че от 2001 година насам вече не работи моделът „който е на власт, губи".

„От тогава се формира много голям електорат, който търси чудотворец или надежда. И се редуват голям харизматик, малък харизматик... Симеон, Волен Сидеров, Бойко Борисов, Бареков... Това е в главите на хората", описа схемата Райчев.

На този фон той коментира вероятността Слави Трифонов също да се включи в надпреварата. През седмицата „Шоуто на Слави" обяви социологическо проучване, според което шоуменът има най-висока подкрепа.

„Ако е дошъл моментът за нов голям харизматик, всичко това е без кръчмаря. Ако не е дошъл, то Слави Трифонов ще сподели съдбата на Волен Сидеров, Яне Янев и т.н."

Буруджиева остро възрази на такава постановка.

„Хората търсят сигурност, харизматична фигура въобще няма да се търси. Ще се търси разгадаема фигура - да знаеш какво ще следва. Слави Трифонов не е това".

Райчев настоя, че „ако е дошло времето народът да каже на всички „Аут", тогава ще го каже. Борисов все още бил „нашето момче там", но това май се било обърнало.

„Колебанието на Борисов не е дали да стане президент или не, а кога. Доскоро не бих се учудил Борисов да се кандидатира за президент, а сега бих се учудил, ако не го направи", каза Райчев.