ДНК на Симеон Сакскобургготски сложи край на една от най-големите мистерии на 20 век
Секция: Наука
24 Юли 2016 11:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ДНК на Симеон Сакскобургготски сложи край на една от най-големите мистерии на 20 век

/КРОСС/ДНК на Симеон Сакскобургготски сложи край на една от най-големите мистерии на 20 век - смъртта на Албер I Белгийски, гърмят научните сайтове в Европа, пише в. "Стандарт".

Монархът издъхва през 1934 г. при мистериозни обстоятелства. Тялото му е намерено оплетено в бодлива тел, след като е паднал от скала. Бил запален планинар. Никой обаче не вярва на версията. Смята се, че Албер е убит или принуден да сложи край на живота си, а тялото му е било хвърлено по-късно. Причината е, че симпатизирал на Хитлер и не искал да влезе в съюз с Франция при евентуална война с Германия. Съмнения за това идват от "Ню Йорк Таймс" и британски военни.

От инцидента остава зловещ сувенир - листа с кръвта, за която винаги е имало съмнение дали е била на Албер. Учени от Университета в Льовен решават да се възползват от артефакта и да стигнат до истината. В Европа обаче само двама души, които имат връзка с Алберт се съгласяват да станат част от експеримента - Симеон и немска баронеса. "Няма съмнение - това е кръвта на краля и не е бил убит", обявиха специалистите.