Симеонов: В момента ислямът в България не е религия, а форма за намеса на Турция във вътрешните работи на България
Секция: ПОЛИТИКА
24 Юли 2016 13:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Симеонов: В момента ислямът в България не е религия, а форма за намеса на Турция във вътрешните работи на България

/КРОСС/Предложението на депутатите от Патриотичния фронт (ПФ) вероизповеданията в България да се извършват на български език не е намеса в дейността им, заяви пред БНР съпредседателят на ПФ Валери Симеонов. Той припомни , че по конституция в страната официалният език е българският.

"Никой не се бърка в свободата на вероизповеданията. Никой не се опитва да наложи някаква цензура, но официалният език трябва да е българският език", заяви Симеонов. Според него проповядването на друг език е параван за намеса на външни сили.

"90 граждани на Турция ръководят Главно мюфтийство и са пръснати по районните мюфтийства. Те извършват чисто организационна и ръководна роля. С други думи в момента ислямът в България не е религия, а е по-скоро форма на влизане на турската държавна намеса във вътрешните работи на България. Нищо друго не е. От тази гледна точка няма нищо по-естествено от това да има закон, който да задължава всички да говорят в своите храмове, в своите религиозни ритуали и прочие, да говорят на български език, най-малкото, за да бъде разбираемо за какво става въпрос", обясни Симеонов.

Законопроектът на ПФ предвижда още забрана за чуждо финансиране на вероизповеданията.