Стрелецът от Мюнхен планирал нападението цяла година
Секция: СВЯТ
24 Юли 2016 17:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стрелецът от Мюнхен планирал нападението цяла година

/КРОСС/18-годишният стрелец, който уби девет души при безразборна стрелба в Мюнхен, е планирал престъплението си цяла година.

„Той е подготвял стрелбата от година", каза началникът на полицията в Бавария Роберт Хаймбергер на пресконференция, цитиран от AFP.

Главният прокурор Томас Щайнкраус-Кох допълни, че младежът не е подбирал жертвите си. „В случая той не е правил обмислен подбор на хората, които е застрелял", каза Щайнкраус-Кох.

"Стандарт" припомня, че във вечерта на нападението свидетелка на ужаса заяви в ефира на CNN, че е видяла нападателя и според нея той целенасочено се е прицелвал в деца.

Нападателят Давид Али Сонболи е бил германски гражданин, роден в Мюнхен в иранско семейство, пристигнало в Германия в края на 90-те години в търсене на убежище. Баща му работи като таксиметров шофьор, а майка му - в голяма търговска мрежа.

Сонболи е бил подложен на издевателства от връстници от турски и арабски произход. Преди няколко години е бил ограбен и се е обръщал към полицията след побои. "Билд ам Зонтаг" съобщава, че Али Сонболи е бил диагностициран като страдащ от синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност.

Източници от разследващия екип по случая обявиха, че Сонболи е посетил училище в германския град Виненден във връзка с извършена стрелба преди няколко години. Той е направил снимки на мястото. През 2009 година в същото училище младеж открил стрелба и убил 15 души, преди да посегне на живота си.

За момента е изестно и че мюнхенският нападател е страдал от депресия, като е имал предписани лекарства и към момента на жестокото нападение. Младежът е бил на стационарно лечение в психиатрия за близо два месеца година преди стрелбата.