Проф. Пандев: Нищо добро не чака държава, която посяга на научните среди
Секция: Наука
25 Юли 2016 08:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Пандев: Нищо добро не чака държава, която посяга на научните среди

/КРОСС/ Проф. Румен Пандев е един от водещите в Европа ендокринни хирурзи. По негова идея преди години се създава българско-турското дружество по ендокринна хирургия. Известни лекари и професори по медицина се ангажират с тежки казуси на раково болни хора, извършват безплатни консултации и прегледи на пациенти, които не могат да си позволят тази финансова тежест.

Тази седмица в Банско са планирани консултации заедно с руския проф. Илия Слепцов и техен турски колега, чието име проф. Пандев не споменава, за да не му навреди и който няма да пристигне у нас. След опита за преврат бяха изискани оставките на 1577 декани от всички университети в Турция, а на учените беше наложена забрана да пътуват в чужбина.

Аз възнамерявах още тази седмица да бъда в Турция, но след промяната със ситуацията там нещата се промениха. Даже дискутирахме една среща на българска територия, която сега е невъзможна. За нас ситуацията е, меко казано, странна. Въобще нямаме връзка с колегите. Те получават нашите мейли, дори са прочетени, но не връщат обратна информация. Разбирам ги напълно. Те в момента са, меко казано, под контрол. За тях практически е невъзможно да пътуват в научни форуми. Едва ли е най-доброто време ние да ги заливаме с мейли, заяви в интервю за "Хоризонт" проф. Румен Пандев.

При всички случаи европейските научни среди ще реагират. Европейската асоциация по ендокринна хирургия ще излезе със становище при първия форум, в който турските колеги няма как да присъстват. Най-близкият форум е през октомври в Берлин. Най-важно е да бъда гарантирана сигурността на колегите. Но ако това нещо продължи, ако то се запази, ако им се отнеме правото да участват в научни форуми в Европа, то ще доведе до тяхната деквалификация, добави той. 

Всяка форма на натиск върху научните среди води до лоши резултати в една държава, смята проф. Пандев. Нищо добро не чака една държава, която посяга на научните среди, която посяга на библиотеки, университети и училища, посочи той.