Турция арестува над 40 журналисти
Секция: СВЯТ
25 Юли 2016 11:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Турция арестува над 40 журналисти

/КРОСС/ Заповеди за арест на 42-ма журналисти са били издадени от прокуратурата в Истанбул по подозрения, че тези лица са свързани с мрежата на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, когото турските власти винят за опита за преврат на 15 юли, съобщават турските медии. 

Към момента все още не е ясно колко от журналистите вече са арестувани.

В списъка на заподозрените е и 72-годишната Назлъ Ълъджак, дългогодишен турски журналист и бивш депутат. Тя не е била намерена в дома си в Истанбул и местните власти са се свързали с полицията в окръг Мугла, тъй като се смята, че Ълъджак може да е в местния курортен град Бодрум.

Ълъджак е работила за вестниците "Терджуман", "Хюриет", "Йени шафак", "Сабах", "Бугюн" и "Таквим". В периода след преврата от 12 септември 1980 г. тя прекарва известно време в затвора, а през 1999 г. влиза в парламента като депутат от ислямистката Партия на добродетелта.

Едновременно с тези арести бяха задържани и 31 академични преподаватели, обвинени че са част от Терористичната организация на Фетулах (FETÖ).

Според властите в Анкара зад опита за преврат от 15 юли стои духовникът Фетуллах Гюлен. Той е обвиняван и за корупционния скандал от 2013 г., в който бяха замесени както министри от кабинета, така и приближени на тогавашния премиер Реджеп Ердоган.

Според турския в. „Хюриет" заповедите за арест са издадени от кабинета на прокурора за борба с тероризма в Истанбул Ирфан Фидан.