17 блока в Бургас се санират по Националната програма за енергийна ефективност
Секция: ИКОНОМИКА
25 Юли 2016 14:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
17 блока в Бургас се санират по Националната програма за енергийна ефективност

/КРОСС/ След като през месец май официално беше открит първият саниран блок по Националната програма за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради, в момента нови 17 блока са в процес на саниране.
Най-голям процент от тези сгради се намират в комплекс "Меден рудник". Това са блокове с номера 411, 101, 105, 165, 403 и 416. Според плановете блок 114 може да бъде завършен до края на месец август. Сградата е от две секции, като едната е облепена с изолация. В 165-ти блок в момента се подменя дограмата в общите части, работи се и по фасадите. Върху по-голямата част от покрива на 403-ти блок е положена нова изолация.
Обновяване се извършва на четири блока в "Изгрев" - № 7, 20, 32 и 57. При част от сградите санирането е още в начален етап, а при други прилагането на мерките за енергийна ефективност е в напреднал етап.
В комплекс "Славейков" по Националната програма в момента се ремонтират 3 жилищни сгради. В блок № 19, който има 8 входа, се премахват старите опасни парапети от терасите. При обследването на сградата е установено, че те са в лошо експлоатационно състояние и във времето това може да предизвика проблеми. 17-ти и 70-ти блок също се обновяват.
В процес на саниране в квартал "Възраждане" са две сгради. В 14-ти блок се подменят старите парапети по терасите, а в блок №3 предстои да започнат същинските дейности по мерките за енергийна ефективност.
27-ми блок в комплекс "Зорница" и 88-ми в "Братя Миладинови" са другите два панелни блока, по които се работи.
До няколко дни предстои да бъдат подписани договорите за обновяването на още 5 жилищни блока. Вече са избрани фирмите, които ще санират други 19 сгради в Бургас. Ако няма обжалване на процедурата, до месец ще бъдат сключени договори с изпълнителите за проектиране и внедряване на енергоспестяващи технологии.