Проф. Н. Дюлгерова: Арогантността на Ердоган предполага, че се е договорил с Вашингтон и Москва
Секция: Анализи
25 Юли 2016 17:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Н. Дюлгерова: Арогантността на Ердоган предполага, че се е договорил с Вашингтон и Москва

/КРОСС/ - Проф. Дюлгерова, Германия е залята отново от терор с много човешки жертви и ранени - два атентата за три дни. Извършителите са с произход от Близкия Изток, но официалните версии на този етап държат, че те нямат връзка с ИДИЛ. Вярвате ли на германската полиция?

- Процесите в Германия, във Франция, а и в Белгия се развиват в един формат и с едни и същи резултати. Категорично може да се каже, че това е модел, който се мултиплицира непрекъснато - осъществяват се атентати с цивилни жертви.

Това са конкретни резултати от дългогодишни процеси, свързани със създаване и израстване на поколение в Близкия Изток и Западна Европа, капсулирано в своята необразованост, с неясни представи за света, но с ясно желание за житейска мотивация. Резултатът е объркани човешки същества, които бързо стават част от терористичните схеми, в които самоубийците са първата жертва на терора.

Без значение е как случилото се в Мюнхен и в Ансбах ще бъде характеризирано и окачествявано от германската полиция. Факт е, че отново има проява на тероризъм с човешки жертви. Тук обясненията губят своята сила, защото пред фактите и боговете мълчат.

- Очевидно случващото се в Германия все повече обслужва крайната десница. В същото време в Турция вече наричат президента Ердоган новия Хитлер. Ражда ли се в Европа фашизмът на XXI век?

- За съжаление Реджеп Ердоган сам направи сравнение с поведението и модела на Хитлер, когато спечели президентските избори преди няколко години. А преди няколко месеца той отново заяви, че този модел може да бъде успешно реализиран и в Турция.

Когато коментираме процесите там, а също и в Централна и Западна Европа може да се каже, че говорим не за нов фашизъм, а за реалности с конкретна проява в действията на крайнодесните, а защо не и на крайно левите сили.

Непрекъснато се говори за националистически партии, които се стремят към засилване на националните политики и за защита на държавата. Те не се борят за ценностите на ЕС, а за запазване на държавата, в която живеят.

- Да, но в Европа се води война. Как тези страни сами ще се защитят?

- Трудно. Непрекъснато коментираме реални резултати - атентати и човешки жертви. Но слушаме същевременно патетична риторика от лидерите на държавите от ЕС. В резултат имаме голямо разминаване между действия и риторика.

В последните няколко месеца бе поставен своеобразен рекорд по количество срещи на най-разнообразно високо равнище в европейски и в глобален план, но като цяло няма промяна.

- Паралелно наблюдаваме и рекорд по брой атентати.

- Да. Отчитаме количествените измерения на политическите срещи и безмислена като цяло риторика, но и реалните резултати от терористичните акции, което не е в полза на европейските ценности, демокрацията и най-важното - на европейската солидарност и сигурност.

- Как гледате на прогнозите, че терорът постепенно ще се развива на юг, в южните държави на Европа и в този смисъл опасността пред България не е за подценяване?

- Не мисля, че сценарият, който се осъществява по отношение на европейския континент, към държавите от ЕС, е насочен към дестабилизация само на Югоизточна Европа. Целта са класическите държави, Великите сили, които от няколко века контролират и направляват процесите в Европа и в света.

От XIX век и досега Великите сили - Германия, Франция, Италия, Англия и Русия - бяха държавите, които с своите политики и действия очертаваха съвременната картина на европейските измерения. Дали ще коментираме тези политики в областта на енергетиката, на икономиката, на сигурността - няма никакво значение. Факт е, че всичко, което се случваше в света, поне до 2014 г., имаше своите конкретни европейски измерения.

България е по-различна от останалите европейски държави. За разлика от своите съседи, тя продължава да бъде своеобразен остров на сигурността, ако цитираме премиера Борисов. Предвид процесите в черноморския регион, не може да се съмняваме, че това статукво ще бъде променено.

- Но в последните две години геополитическата мозайка се пренарежда със страшна скорост, процесите изглеждат неуправляеми, поне що се отнася до капацитета на европейските институции да се справят с връхлитащата ги лавина от непредсказуеми предизвикателства .

- Светът вече живее в икономическа глобализация и политическа фрагментация. Това означава, че в икономически план се правят доста успешни опити за консолидация, свързана със създаването на реални или измислени финаносви и дългови кризи и със сериозна в дългосрочен план дестабилизация на водещи европейски държави.

В случая те са в Южна Европа - Гърция, Испания, Италия, Португалия. Тези държави са важни в контекста на икономическата глобализация, защото те са реалната граница на Европа. А именно през нея целенасочено и съзнателно от 2 години насам се разширява миграционният поток, насочен към водещите държави - тези от т.нар. „златен милиард" - Германия и Франция. Затова в икономически план можем да коментираме глобализацията в нейните финансови дестабилизационни измерения.

От друга страна, политическата фрагментация след края на Студената война имаше своите балкански измерения с войната в бивша Югославия; с неуспешните опити за дестабилизация на поссъветското пространство и с успешната Арабска пролет, чието начало можем да определим с Иракската война от 2003 г. Така че през този период за външна сила, която можем да търсим в нейните ефективни действия, обичайно се определя САЩ.

Те самите - администрациите на различните президенти, ФБР, ЦРУ и другите структури по сигурността - неизменно определят държавата си като водеща световна сила, която ще определя, направлява и най-важното - ще контролира процесите във всяка точка от земното кълбо, неизменно свързани с утвърждаването на демократичните ценности.

Но през последните няколко години категорично не може да се коментира, че САЩ са единствената водеща световна сила, определяща глобалните процеси. Засилването на регионализацията, особено в Близкия Изток - имам предвид ролята на страните от Арабската лига с лидери Саудитска Арабия и Катар - дават възможност да коментираме доста силно развиващия се многополюсен свят. Не трябва да пренебрегваме дъжави като Китай, Индия, Япония.

От 2013 г. на практика Русия много активно беше включена в решаването на сирийския казус. Това промени цялостната картина в широкия черноморски регион. Русия възстанови своите позиции в контекста на използването й като медиатор и външнополитически субект, с който трябва да се съобразяват в този регион. А ролята й в ситуация на търсенето на конкретния враг бе засилена след началото на украинската криза през 2014 г.

Там удобно се създаде ситуация, в която ЕС и Москва бяха въвлечени в спиралата на икономическите санкции. Но година по-късно - през 2015 г. след Общото събрание на ООН, където Владимир Путин заяви, че за да не се води война с терористите на територията на Русия, тя ще се включи в решаването на въпроса с ИДИЛ - започна нов етап в геополитическата мозайка в широкия черноморски регион.

Така се появи още една сила, която доста ясно и конкретно обяви присъствие и създаде условия за съобразяване с нея, когато се правят политически опити за решаването на проблемите в Сирия, Ирак и по отношение на Ислямска държава.

- Джордж Сорос коментира, че Русия се превърща в свръхдържава. В същото време наричат Доналд Тръмп „руски агент". ..

- Тези изявления категорично могат да бъдат разглеждани в контекста на предизборната президентска кампания в САЩ, която тази седмица навлиза в своята кулминация - Демократическата партия ще определи фаворита си в лицето на Хилари Клинтън. Затова не бих приемала такива определения като сериозна риторика в дългосрочен план. Те са конюктура и не са определящи за регионалните и глобалните процеси.

- Коя външна сила има полза от преврата в Турция?

- Когато коментираме промените в Турция, трябва да се има предвид, че всяка една от държавите, за които говорихме, има своите сложни и важни отношения с Ердоган. За мен превратът е свързан със страховете на Вашингтон, че процесите там са в ущърб на неговите стратегически интереси. Става въпрос за възстановените и бързо развиващите се положителни процеси между Тел Авив, Анкара и Москва.

Също така преди започването на преврата излезе информация, че Русия и Турция са постигнали обща договореност за съвместни действия в Сирия, най-вече с добре заложена промяна на отношението на Анкара към правителството на Асад. Това също е пример за сериозна тревога за Вашингтон. Според мен това е в основата на започналия преврат.

Склонна съм да приема, че той бе иницииран с едни цели, но в момента изцяло работи за утвърждаването на абсолютната власт на президента Ердоган.

- Ще има ли втори преврат?

- Според мен сегашният продължава. Бе започнат от едни сили, но бе така да се каже присвоен от държавния лидер и привържениците му.

- Имам предвид втори преврат, който да се опита да го свали.

- И да, и не. В момента Ердоган изплозва протестните действия в страната му в една доста интересна симбиоза - можем да я опишем като нещо средно между акциите на протестърите у нас през 2013 г. и тези от Евромайдана в Украйна в края на 2013 и началото на 2014 г. Докато акциите в България и в Украйна бяха срещу официалната власт, в момента официалната власт в Турция, използвайки много активно и ефективно социалните мрежи, реално погледнато изкарва на улиците хората. Затова смятам, че втори преврат няма да има, а започналият продължава, но с други основни фигури.

- Имате предвид фигурите на официалната власт?

- Когато президентът е този, който държи основните институции, силите за сигурност, армията и всичко, което утвърждава политическата власт на една личност, думи като опити за втори преврат, изразени от него, са гаранция, че такъв няма да има. В момента той работи изцяло за утвърждаването на своето господство. Изявленията му са част от сплашването, но не и от реалността.

- Излиза, че в близко бъдеще никой не би могъл да свали Реджеп Ердоган от власт.

- За да има такава арогантост в изказванията на президента Ердоган спрямо сериозните забележки и тревоги от страна на европейски официални лица, заради нарушаването на човешките права в Турция, това е доказателство, че той се е споразумял с Москва и с Вашингтон. Ердоган има своята договорка с Русия, която е перманентна и в сила независимо от това, какво се случва през последната седмица. А с Вашингтон вече се е договорил.


Михайлина Димитрова

"Епицентър"