НС гласува на второ четене Закона за съдебната власт
Секция: ПОЛИТИКА
26 Юли 2016 08:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НС гласува на второ четене Закона за съдебната власт

/КРОСС/ На извънредно заседание депутатите ще разгледат промените в Закона за съдебната власт на второ четене. Според програмата за работа на Народното събрание извънредното заседание ще започне в 11 часа, а промените в Закона за съдебната власт са единствената точка в дневния ред.

Те са съобразени с основните положения на приетите от Народното събрание през 2015 година промени в Конституцията и изпълняват мерките, предвидени в Актуализираната стратегия за продължаване на съдебната реформа.

В законопроекта се предвидени проверки за почтеност и конфликт на интереси на съдии, прокурори и следователи и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, и такива, свързани с нарушаване на независимостта на магистратите. Законопроектът предвижда, че съдиите, прокурорите и следователите подават пред Инспектората към Висшия съдебен съвет декларация от две части за имущество и интереси. С промените в Закона за съдебната власт се цели засилване на самоуправлението на съдилищата чрез нови функции на общите събрания на съдиите.