Очакват ни силни магнитни бури. Рискът от инсулт се увеличава
Секция: Здраве
26 Юли 2016 08:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Очакват ни силни магнитни бури. Рискът от инсулт се увеличава

/КРОСС/ Очакват ни силни магнитни бури. Слънчевите изригвания започнаха на 23 юли, но пикът им ще се усети именно днес. Утре също се очакват смущения, но вече по-леки.

Аномалиите в земното магнитно поле се причиняват от слънчевия вятър - потоците заредени частици, които се изхвърлят от Слънцето и които, навлизайки в земната атмосфера, предизвикват токове и от там вариации на магнитното поле на планетата.

„Магнитните бури влияят на здравето на човека. Ние сме магнитни тела, на които влияят всички закони на физиката. Едно от последните по-големи научни изследвания показва, че в дните с по-голяма геомагнитна активност инсултите са с 19% повече, отколкото през останалите дни", обясни пред Нова телевизия кардиологът д-р Сотир Марчев.

„Това на практика има значение в теоретичната медицина. В практичната обаче тези неща нямат значение. Магнитното поле е навсякъде около нас и не можем да избягаме от него. Затова ние убеждаваме нашите пациенти да се борят с неща, които могат да променят - да контролират теглото, храненето си, а не да се занимават с магнитното поле", коментира още д-р Марчев.

Магнитните бури могат да предизвикат учестено сърцебиене, промени в кръвното налягане, хипертонични кризи, аритмия, тахикардия, екстрасистоли, инсулти, риск от инфаркт. Сред симптомите са неразположение и главоболие.

Освен от магнитни бури тази седмица трябва да се пазим и от жегите.
Температурите ще се задържат над 30 градуса, но няма да скачат до повече от 38 градуса. Сериозни валежи в следващите седмици не се очакват. По-сериозно засушаване се наблюдава в Югоизточна България.

В същото време на 20-и юли на територията на Кувейт бе измерена най-високата температура на планетата за цялата история на метеорологичното наблюдение.
Рекордната стойност за повърхността на Земята е достигнала 54 градуса над нулата по Целзий в Мутриба, Северозападен Кувейт.