Ген. К. Попов: Армията е на пост
Секция: Интервюта
26 Юли 2016 09:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ген. К. Попов: Армията е на пост

/КРОСС/ - Г-н Генерал, ако някой каже, че началникът на отбраната не се притеснява от опита за преврат в съседна Турция, със сигурност ще излъже. Каква е истината?

- Естествено, че емоциите са важни. Но по-важното в случая е да направим правилна оценка и верен анализ на ситуацията, за да вземем адекватното решение. Това го направихме и продължаваме да го правим. Още в нощта на опита за преврат получих своевременна информация за случващото се в Турция и в този кабинет събрах висшия команден състав на армията. А по-късно, към 3 ч. сутринта заедно с министъра на отбраната отидохме в МС, направихме съответните предложения, които бяха оценени като правилни и точни.

- В кръга на шегата, може ли да се каже, че който и да е опит за преврат не може да успее, без да е ангажиран началникът на Генщаб?

- Началникът на Генералния щаб винаги е бил ключова фигура и съответно ключ към успеха.

- В първото си интервю, след като заехте поста, вие заявихте, че България все повече ще има нужда от своята армия. 6 месеца по-късно тази извод става ли по-актуален?

- За съжаление, става все по-актуален. Шест месеца по-късно бих казал, че България още повече има нужда от своята армия. Виждаме как се развива обстановката в региона. Кризите, които възникнаха в Сирия, Ирак и Украйна, вече са до нашите граници - в съседна Турция. Виждаме какво става и в Европа - насилие и тероризъм. Ръководството на БА отчита тези заплахи и взема мерки, за да има повече сигурност в държавата.

- Две съботи поред сте на границата, какви мерки се вземат?

- Преди всичко искам да подчертая, че мерките, които вземаме, са превантивни. Наши формирования вече участват в охраната на границата съвместно с Гранична полиция. Следим много внимателно обстановката и имаме готовност при необходимост да засилим участието си. От посещението на границата край Резово и Малко Търново се убедих с очите си, че е създадена добра организация, добро логистично и комуникационно осигуряване като надеждна предпоставка за изпълнение на поставените задачи. Така с чиста съвест може да уверим обществото, че армията е на своя пост.

- А как гледате на призивите да възстановим ракетни бази с обсег Истанбул?

- Няма да влизам в политически диалог. Това може да е важно за някои политици, но не е мой приоритет.

- За този период, в който сте начело на армията, успяхте да придвижите два много големи проекта - за придобиването на многоцелеви изтребители и за изграждането на два съвременни патрулни кораба. Какво означава това за армията?

- За армията това означава бъдеще. Приемането на тези проекти от правителството и парламента е израз на ясната политическа воля, че България има нужда от силна и стабилна армия, което е невъзможно без модерно въоръжение. А още по-важно е, че това въоръжение трябва да бъде управлявано от млади и високоподготвени хора, защото новата техника означава нов начин на мислене и ще привлече млади хора в армията.

- След гласуването в парламента настъпи известно затишие - движат ли се двата проекта, чува се, че корабите изпреварват изтребителите?

- Не. И двата екипа работят усилено. За мен ключът към успеха е не само високата организация на работа, но и постигането на обективност и видимост за това, което става в работните групи на ВВС и ВМС.

- Преди седмица финансовият министър изненадващо обяви, че двата проекта са финансово осигурени с пари от бюджетни приходи. Докато преди няколко месеца за тази цел се предвиждаха държавно гарантирани заеми. Какво означава за вас това?

- Разбира се, че означава надеждност и сигурност за успеха на проектите. Но искам да подчертая, че тези проекти не са дело само и единствено на МО. В тяхната реализация участват и МФ, и Министерството на икономиката, работи се много мащабно, защото това са проекти, които трябва да гарантират не само бъдещето на армията, но и на държавата.

- А каква е съдбата на проекта за модернизация на Сухопътните войски? Има мнения, че той е не по-малко важен от самолетите и корабите?

- Да, важен е, става дума за 238 съвременни бронирани машини. В момента проектът се преработва. Убеден съм, че и той ще тръгне.

- Каква е ситуацията във ВВС? Премиерът обяви, че продължават полетите на руски разузнавателни самолети край нашите въздушни граници над Черно море.

- Руските полети не са нещо ново. По-важното е, че нашите пилоти са изпълнили всички задачи без грешка. Колкото до горивото - то никога не стига. Имаме и двигатели - получихме вече четири ремонтирани в Полша, до ноември очакваме и още два. Открита е процедура за купуване на т. нар. по-малко използвани двигатели за МиГ-29.

- Г-н Генерал, как армията се включва в борбата с тероризма?

- Армията ще се включи по силата на текстове, предвидени в проектозакона за противодействие на тероризма. Сега задачата ни е да съберем необходимата информация и заедно с колеги от МВР започваме предварителна подготовка за създаване на програми съобразно новите задачи за борба с тероризма. Ако законът бъде приет, на формирования, които са определени за участие в борбата с тероризма, ще се възложат задачи по проверка на документи, претърсване, обиск, задържане и т.н.

- Но законът още не е приет, а парламентът тия дни излиза във ваканция. Ако, не дай си боже, в това време нещо гръмне, елитната 68-ма бригада Специални сили има ли някаква готовност за реакция?

- Да, бригадата има такава готовност. Голяма част от нейните войници и офицери са високоподготвени и са изпълнявали такива задачи и зад граница. За успокоение на обществото ще кажа, че екип от 50 командоси в бригадата постоянно се намира в много висока готовност за действие.

- Трябва ли да ни притеснява струпването на сръбски войски на нашата граница?

- Това е суверенно право на съседите. То обаче е заради вероятен наплив от бежанци. И второ - бройките на войниците са достатъчно малко, за да предизвикват някаква реакция.

- Напоследък бяха изнесени данни за близо 5 хиляди незаети места в армията. По-притеснителното обаче е, че няма желаещи да служат - за едно място се пада по-малко от един кандидат.

- Така е и ние бием тревога за това. Занимавам Съвета по отбрана втори път с проблема. Предложих комплекс от 24 мерки за повишаване на мотивацията за военна служба. С тях са запознати президентът, премиерът и Народното събрание.

- Една от първите мерки е повишаване на заплащането. Предлага се изравняване на индексите за изчисляване на заплатите с тези на МВР.

- Да, това е едно от първите ни предложения. Имам уверение от страна на депутатите, че то ще бъде прието като част от промените в закона.

- От доста време тече дебат за новите униформи за армията. Разбрах, че вече има решение по въпроса?

- Този проект стартира още през 2008 г. и премина през редица изпитания и дебати. Тези дни Съветът по отбрана взе решение и за платовете, и за това как да изглеждат униформите. Убеден съм, че новото е много по-добро от това, което имаме в момента. Очаквам новите униформи да започнат да постъпват в началото на следващата година. Дал съм указания към логистиците първите партиди да отидат в Сухопътните сили.

 

Любомир Денов

24 часа"