Учени направиха пробив в отглеждането на посеви по време на суша
Секция: Наука
26 Юли 2016 10:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени направиха пробив в отглеждането на посеви по време на суша

/КРОСС/ Сушата бързо обхваща земеделските земи по цял свят - и тепърва предстои да се усилва. Ново изследване предлага идея как можем да продължим да отглеждаме културите, с които сме свикнали да се изхранваме, но с много по-малко вода.
Много от основните зърнени култури - като ориза и пшеницата - всъщност имат механизъм, който ги защитава от сушата. Проблемът е, че често този механизъм се задейства прекалено късно. Учени от Австралийския национален университет току-що идентифицираха ензима, който отговаря за това - фосфатаза SAL1 - в ново изследване, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences. Сега те искат да го използват, за да накарат растенията да навлизат в „режим суша" по-рано.
Учените обясняват, че ензимът действа като пожарна сигнализация в растението. Проблемът е, че алармата се разпищява чак след като две-три стаи от къщата вече са изгорели. Защитният механизъм намалява употребата и загубата на вода в растението, но се задейства тогава, когато растението е прекарало дълго време в условия на непрекъсната суша, пише "Обекти", цитирайки Gizmodo.
По времето, когато растението влезе в режим на запазване на вода, често то е твърде зряло. За съжаление растенията са особено уязвими към увреждане в ранните периоди на развитието си. Тъй че предприемането на мерки срещу сушата достатъчно рано може да означава, че е по-вероятно растението не само да оцелее, но и да даде по-едър продукт за консумация.

Сега изследователите са установили кой е този ензим и как се задейства, а следващата им стъпка е да разберат как да го използват. Дотук това е само една първа стъпка, но в условията на бързо засушаване тя може да се окаже ключова.