Доходността на пенсионните фондове продължава да пада
Секция: ИКОНОМИКА
26 Юли 2016 10:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доходността на пенсионните фондове продължава да пада

/КРОСС/ Силната волатилност на международните пазари и нулевите или отрицателните лихви по някои облигации доведоха до спад на доходността на всички български универсални пенсионни фондове в сравнение с миналата година. Това показват изчисленията на Комисията за финансов надзор за резултатите на дружествата, в които се осигуряват българските граждани за "втора пенсия" към средата на тази година. По-ниска доходност означава по-малко или бавно нарастване на сумите по партидите на осигурените. Разбира се, в период на ръст на капиталовите пазари доходността е по-висока, пише "Капитал".

По традиция КФН показва средната годишна доходност на пенсионните дружества за последния 2-годишен период към края на всяко изминало тримесечие. В сравнение с данните от средата на миналата година средната 2-годишна доходност на всички 9 универсални фонда се е понижила, но е останала над минимално определената от регулатора. Най-много се е свила тя при при УПФ "Алианц България" и УПФ "ДСК-Родина", които показват с 5 процентни пункта по-ниски резултати. Най-добри поне на хартия са резултатите на УПФ "Съгласие" и УПФ "Сила", които са близки до групата на "Химимпорт". При тях обаче значителна част от активите се инвестират в компании на свързани лица, което винаги поражда подозрения за изкуствено постигната доходност, посочва 

Тенденцията за понижаване на доходността е плавна, но постоянна. През последните години международните капиталови пазари са силно волатилни, а в началото на 2016 г. имаше корекция надолу. След това обаче започна отново растеж, който изведе някои американски индекси до исторически върхове, а в Европа и Азия са близо до 9-месечния им връх. Българската борса, където пенсионните фондове имат значителни вложения също се представя крайно неубедително през последните години, което допълнително тежи на доходността им. Лихвите пък, които предлагат корпоративните и държавните облигации стават все по-ниски заради политиките на централните банки, чиято цел е стимулиране на икономиките.

Всички тези фактори тежат на пенсионните фондове в България, които инвестират активите си във финансови инструменти в страната и чужбина. Така от средата на миналата година средната годишна доходност на универсалните фондове се понижаваше с всеки отчетен период. Към края на юни 2015 г. тя беше 5%, след това в края на годината падна на 3.78%, а към края на първото тримесечие на 2016 г. достигна 2.23%. Според последните данни средната доходност на въпросните фондове вече се е свила на 1.77% за последните две години.

Подобна тенденция се забелязва и при фондовете за доброволно допълнително пенсионно осигуряване. И при тях няма нито един фонд, който да е запазил постигнатата към средата на миналата година резултатност. По данните на КФН към средата на 2015 г. 9-те доброволни фонда у нас са били постигнали средно малко над 6% на година. Към края на юни тази година обаче средната годишна доходност за съответния период юни 2014 - юни 2016 г. пада рязко на 2.43% на година.