Hyundai изпита управление на автомобил с мисъл
Секция: Автомобили
26 Юли 2016 10:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Hyundai изпита управление на автомобил с мисъл

/КРОСС/ Британското отделение на Hyundai съвместно с ред партньори - Digital Communications, Gravity Thinking, The Alphabet Collective, е направило експериментален хечбек i20 с мисловно управление. В основата на системата е използван компактен датчик за електроенцефалограма, който подава сигнали към компютър. Последният "разшифрова" картината за активност на мозъка и подава команди към активатори.

Цел на опита не е било директно мисленото управление на волана на колата. В опита е използвана специална рамка с приводи разположена на мястото на водача, която е контролирала педалите на газта и спирачките. Самата корекция на посоката с волана се е контролирала от инжинер, разположен на задната седалка чрез волан с удължител, а изпитатели със сензори на главите са се разполагали на предните, пише auto-press.net.

Компанията пусна в интернет серия от клипове под името Driven by Optimism /Водени от оптимизма/, чийто основен апел е - "Най-новите технологии в съчетание с човешкия дух хвърлят предизвикателство на ежедневието, прекрачвайки границите".

video:https://www.youtube.com/watch?v=ugxrh_VXT3U

Интересни и не съвсем обикновенни са хората осмелили се да хвърлят тези предизвикателства - например четирите участнички от отбора Atlantic Endeavour. Те искат да станат първите дами пресекли финала на знаменитото трансатлантическо състезание с гребни лодки Talisker Whisky Atlantic Challenge, поредното от които стартира през този декември. Или пък бащата на четири деца Марк Елкок, който заради загуба на зрението си не е сядал зад волана петнадесет години.