Рязко поскъпване на йената след спекулации за по-скромни по размер нови стимулиращи мерки от страна на японските власти
Секция: ИКОНОМИКА
26 Юли 2016 10:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Рязко поскъпване на йената след спекулации за по-скромни по размер нови стимулиращи мерки от страна на японските власти

/КРОСС/ Към края на снощната търговия щатският долар поскъпна за кратко към 116,15 йени след информация на агенция Nikkei, че японските власти ще инжектират 6 трлн. йени (около 57 млрд. долара) в икономиката на страната през следващите няколко години под формата на директни фискални разходи - двойно над първоначално планираните около 3 трлн. йени, като общият пакет от стимулиращи мерки, включващ и заеми за бизнеса, може дори да надвиши 20 трлн. йени.

Последваха обаче слухове, че очакваните нови стимули ще бъдат в размер на едва 6 трлн. йени, като само около 2 трлн. йени от тях ще бъдат за сметка на очаквания нов извънреден бюджет. Очаква се правителството да обяви своето официално решение на 2 август, след което извънредните държавни разходи (за едва 2 трлн. йени) ще трябва да бъдат гласувани от парламента на страната най-вероятно през октомври. Това би означавало, че новите стимулиращи мерки ще влязат в сила или към края на 2016, или чак в началото на 2017 година.

В същото време агенция Блумбърг обяви, че не се очакват промени в настоящата парична и лихвена политика на предстоящото в края на седмицата заседание на Японската централна банка (на 28 и 29 юли).

Всички това обърна рязко посоката на движение на йената, като през днешната азиатска търговия тя поскъпна с над 1% спрямо останалите основни валути.

Доларът се срина с около 2 йени, падайки с 1,45% към 10-дневно дъно от 104,12 йени, докато еврото и британската лира се обезцениха към двуседмични дъна съответно от 114,56 и от 135,96 йени.

Спекулациите за доста по-малък от очакваното размер на планирания от японските власти нов пакет от стимулиращи мерки и рязкото поскъпване на йената доведоха и до вълна от продажби на акции, търгувани на борсата в Токио, като индексът Nikkei приключи днешната търговия със спад от 1,43%.