Най-скъпите продукти в света
Секция: ЛЮБОПИТНО
26 Юли 2016 10:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Най-скъпите продукти в света

/КРОСС/ Някои хора обожават да пътуват, за да разгледат забележителностите на света и, за да научат повече за културата на различните общности и народи, други бленуват да са сред светски събития и да зърнат с очите си забележителни личности излезли от телевизия или списания, а пък трети пътуват, за да откриват. Проучване степенува най-скъпите продукти на света, споделят от foodpanda.

Най-загадъчният деликатес на животинския свят е прочутата риба Фугу - най-опасното и скъпо ястие от японската кухня. Между 100 и 500$ струва усещането на лека наркотична еуфория, плавно преминаваща във временна парализа на всички органи и обратно. Само истинските смелчаци се осмеляват да опитат Фугу и да изпитат върху себе си действието на природната нервнопаралитична отрова, за която няма противоотрова.
Прочутите картофи от западното крайбрежие на Франция, и по-точно от остров Ноармутие, струват около 500€ за килограм. Оказва се, че и този хранителен продукт може да струва цяло състояние, ако се тори с морски водорасли. Имат леко солен морски привкус с едва уловим лимонов аромат и се събират веднъж годишно ръчно, за да не бъдат наранени поради крехкостта си. Най-скъпата подправка в света се нарича шафран. Цената на килограм истински шафран може да достигне 6 000$. Тя се обуславя от трудоемкото му отглеждане и технологията на добиване.

Най-скъпото кафе в света е Копи Люак и се произвежда от зърна, преминали през стомаха и червата на малко животинче, наречено азиатска палмова цибетка. Понеже изяжда повече, отколкото може да преработи, част от тях попадат в изпражненията ѝ. Преди е била считана за вредител, но след това открили, че храносмилателните ѝ ензими подобряват вкуса на кафето, премахвайки горчивината му. Местните жители събират неусвоените от цибетките кафеени зърна, чиято цена за килограм достига 300-400$.

И разбира се не на последно място най-скъпият шоколад в света е произведен от ливанската шоколадова фабрика Patchi за продажба във веригата магазини Harrods - 5 000£ за кутия. Тя съдържа 49 бонбона, завити в ръчно изработена индийска коприна, украсени с копринени розички, кристали Swarovski и злато. Кутията също не е обикновена - тя е направена от кожа и коприна, а преградките в нея - от злато и платина.