Новият Изборен кодекс отива в Конституционния съд
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Юли 2016 13:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Новият Изборен кодекс отива в Конституционния съд

/КРОСС/ Последните промени в Изборния кодекс, произведени от ГЕРБ и Патриотичния фронт, отиват в Конституционния съд. Омбудсманът Мая Манолова подготвя жалби по две от най-спорните теми в новите изборни правила, пише "Клуб Z", като се позовава на юристи в Консултативния конституционен съвет към обществения защитник.

Самата Манолова се закани да сезира КС още по време на дебатите и на гласуването на текстовете в парламента.

Първата жалба е срещу т.нар. "задължително гласуване" - заради въведените санкции за избиратели, които не са си упражнили правото на глас на два последователни избора. Срещу тези промени бяха и БСП, и ДПС, и част от депутатите в управляващото мнозинство именно заради съмнения в противоконституционност, но те минаха, а президентът не наложи вето. Депутатите от опозицията също се канеха да пратят закона в КС, но засега няма движение по темата.

Очаква се Мая Манолова и юристите от Консултативния съвет да сезират Конституционния съд и за приетите ограничения за гласуване в чужбина. Последно депутатите - отново по настояване на Патриотите и със съгласието на ГЕРБ, отказаха да се откриват автоматично секции зад граница там, където на предишни избори е имало поне 100 избиратели и въведоха "таван" от 35 избирателни секции във всяка чужда държава, без значение колко българи живеят там и колко от тях имат желание да упражнят вота си.

По закон Конституционният съд няма срок, в който да се произнася по делата си. Изборите за президент и вицепрезидент се очаква да бъдат насрочени за 6 ноември и от произнасянето на магистратите по допустимостта, а след това евентуално и по същество по двете дела ще зависи по какъв ред ще се проведе вотът.