Р. Т. Ердоган: Турция стои зад ангажиментите си към Европейския съюз относно бежанците
Секция: СВЯТ
26 Юли 2016 16:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Р. Т. Ердоган: Турция стои зад ангажиментите си към Европейския съюз относно бежанците

/КРОСС/ Турция няма да промени ангажиментите си по бежанската сделка с Европейския съюз, сключена през месец март тази година, заради осуетения опит за военен преврат в страната, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред медиите.

В същото време турският държавен глава разкритикува ЕС, че не е изпълнил поетите ангажименти си, а именно да предостави 6 млрд. долара помощ на Турция, за да помогне за грижата за милионите бежанци, които се намират в страната.

Питайте Европейския съюз "Платихте ли?". Турция все още дава подслон на 3 милиона души! Какво ще прави Европа, ако ние пуснем тези хора да отидат в Европа, попита Ердоган, като посочи, че досега ЕС е изплатил само 2 млрд. долара, докато, по думите му, Турция за пет години е похарчила почти 12 млрд. долара.

Обявена беше и датата, на която в Русия ще се срещнат Ердоган и Владимир Путин - срещата ще се състои на 9 август в Санкт Петербург. Двамата лидери ще се срещнат за първи път след свалянето на руския бомбардировач от турските изтребители през ноември миналата година, която предизвика дълбока криза в турско-руските отношения.

Срещата се очаква с изключителен интерес, тъй като се смята, че ще спомогне за възможно най-бързо възстановяване на двустранните отношения, заяви турският вицепремиер Мехмед Шимшек.

В рамките на разследването за опита за преврат са били задържани двама генерали от турските въоръжени сили, служещи в контингента на НАТО в Афганистан - Джахит Бакир, командващият турските сили, и Шенер Топуч, отговарящ за обучението на военния и медицински персонал. В същото време Вашингтон опроверга твърденията в турските медии, че американският генерал Джон Кембъл, бившият командващ силите на НАТО в Афганистан, е един от организаторите на пуча.

В Турция продължават арестите на заподозрени за връзки със структурите на проповедника Фетхуллах Гюлен, обявени за терористична организация, а той самият - за организатор на пуча. В Бодрум пък беше задържана известната турска журналистка Назлъ Ълъджак, която беше сподвижник на ПСР, но се превърна в един от най-острите критици на Ердоган след антикорупционния скандал. Тя е сред 42-мата журналисти, за които са издадени заповеди за задържане във връзка с разследването на опита за преврат. Задържан е и Хюсеин Авни Мутлу, бившият областен управител на Истанбул, който беше валия до 2014 година.

Посолството на Съединените щати в Анкара съобщи, че Държавният департамент е разрешил на семействата на персонала да напуснат Турция след опита за преврат и във връзка с въведеното извънредно положение.

Същевременно почти 2/3 от турците вярват, че живеещият в САЩ проповедник стои зад неуспешния опит за преврат на 15 юли. Това сочат данни от проучване, цитирано от агенция Reuters.