Отварят борсата за малки фирми
Секция: ИКОНОМИКА
26 Юли 2016 21:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отварят борсата за малки фирми

/КРОСС/Карина Караиванова представи визията си за управлението на Комисията за финансов надзор, която се състои от 10 точки. Парламентарната комисия по бюджет и финанси днес изслуша зам.-министърът на финансите Карина Караиванова, която е единственият кандидат за председател на КФН. Караиванова обяви, че трябва да се набележат мерки, за да се съживи и активизира капиталовия пазар.

На въпрос на депутата Жельо Бойчев от БСП какво може да се направи за съживяване на капиталовия пазар, тя отговори, че е необходимо разнообразяване на видовете финансови инструменти чрез създаване на инфраструктура за търговия с деривати, по-голяма ликвидност и обем на търгуваните книжа, облекчения на административните процедури и електронизация. Друго предложение е да се стимулират компаниите и мажоритарните собственици да увеличат обема на свободно търгуваните акции, както и да се създаде сегмент на БФБ за малки и средни предприятия, които да набират капитал не с проспекти, а по облекчени условия. Караиванова увери, че тези идеи ще бъдат обсъдени с инвестиционната общност и бизнеса. "Факт е, че нашият капиталов пазар е поставен в ъгъла.

Известно е, че развитите капиталови пазари са около или над 100% от съответния БВП", коментира тя. У нас пазарната капитализация е паднала до 10% от брутния вътрешен продукт. Сред основните задачи на КФН е да провежда срещи с бизнеса и инвестиционната общност, на които ще се обсъжда работата на комисията и как да се съживи капиталовия пазар, каза Караиванова.

На въпрос на депутата Румен Гечев от БСП какви са очакванията за стрестестовете на пенсионните фондове, настоящият зам.-министър на финансите отговори, че след оценките на активите, доверието на хората ще се повиши. Караиванова обясни, че има проекти на закони, които целят подобряването на управлението на пенсионните фондове, и че те трябва да инвестират във финансови инструменти, за да повишат доходността си.

Необходимо да се сложи още един фокус в работата на КФН - върху превенцията, каза още Карина Караиванова. Според нея трябва да се работи за стимулиране на добрите бизнес практики, а не само върху пазарните злоупотреби. Тя иска КФН да се идентифицира с диалогичност, прозрачност, да има равно третиране на поднадзорните лица. Затова ще се въведат регулярни приемни часове за членовете на комисията с поднадзорните лица, ще се провеждат семинари и обучителни срещи.