Продължат обсъжданията на промените в Закона за съдебната власт
Секция: ПОЛИТИКА
27 Юли 2016 07:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Продължат обсъжданията на промените в Закона за съдебната власт

/КРОСС/ Промените в Закона за съдебната власт и датата на президентските избори са сред въпросите, които ще бъдат обсъдени и гласувани в Народното събрание до края на седмицата. Депутатите тепърва ще обсъждат спорните положения - като това магистратите да не са длъжни да декларират принадлежност към т. нар. тайни общества. В същото време, съдиите да декларират пред ВСС членството си в съсловни организации. Очаква се депутатите да решат сигналите за корупция и конфликт на интереси срещу магистрати да не бъдат анонимни, а жалбоподателят да носи и наказателна отговорност, ако сигналът се окаже неверен.

Три предложения за датата за изборите ще разгледат депутатите. ГЕРБ и подкрепящите парти предлагат 6-ти ноември, ДПС - 30 октомври, а БСП - 23 октомври.

На първо четене влиза и влиза Антитерористчният закон.

Народните представители ще разгледат и предложение за провеждане на национален референдум, внесен от Веселин Марешки. Един от въпросите е подкрепяте ли да се въведе регулация на пазара на горива, така че да се гарантират по-ниски цени в бензиностанциите. В последната седмица преди лятната си ваканция депутатите ще решават кой ще бъде председател на Комисията за финансов надзор и управител и подуправител на НОИ.