Само 30% от сафрида по капанчета на морето ни е български
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Юли 2016 07:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Само 30% от сафрида по капанчета на морето ни е български

/КРОСС/ Само една трета от рибата, която се продава у нас, е българска. С изключение на калкана, морските дарове са основно внос от Гърция, Турция и Норвегия. Сафридът, ципурата и лаврака идват от южните ни съседи, а хекът и скумрията - от Норвегия. От далечен Виетнам пък внасяме екзотичния пангасиус.

Вносът многократно надвишава това, което вадят нашите рибари, съобщиха пред "Монитор" от сдружението на рибарите "Черноморски изгрев".

В момента на север корабите ловят само барбуня, очакват пасажи сафрид и чернокоп. На юг пък ловят предимно цаца.

Всичко, което рибарите извадят, отива в заведенията по морето. Но то не стига доникъде и се разчита предимно на вносни морски дарове. Така само 30% от сафрида, който се пържи по кръчми и капанчета по морето например е български.

Проверка по рибните борси у нас показа, че засега цацата и хамсията запазват цена от 3 лв/кг, двойно по-евтин е гюмюшът. Харибът е 4 лева, скумрията е по 5,50 лева, сафридът - 6 лв., а барбуна може да се намери и за 3,50 лева, като цената й варира до 5 лв. Акулата е 10 лв., чернокопът - 14 лв., лаврак и ципура държат 16 лв., леферът - 18 лв.

Най-скъпото рибно удоволствие по традиция е калканът, чиято цена е 28 лв/кг.