Директорът на ФСБ разказа за близкоизточните заплахи за сигурността в Кавказ
Секция: Русия
27 Юли 2016 14:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Директорът на ФСБ разказа за близкоизточните заплахи за сигурността в Кавказ

/КРОСС/ Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия получава информация за плановете на ръководителите на международните терористични групи, намиращи се в редица страни в Близкия изток, да се опитат да дадат нов тласък на престъпното подземие в Северен Кавказ. Това заяви в сряда директорът на ФСБ Александър Бортников по време на среща с ръководители на службите за сигурност в Санкт Петербург, предаде РИА Новости.

Той отбеляза, че за Русия, както и за повечето държави в света, опасността от избухване на терористичната активност в резултат от масовото завръщане на терористите е сред най-острите проблеми. „Днес ние получаваме документално потвърждение на информацията за плановете на лидерите на бандитските групировки, криещи се на територията на редица страни в Близкия Изток, да продължат терористичната си дейност и да се опитат да дадат нов тласък на севернокавказкото бандитско формирование, чиято активност ние успяхме да прекратим, да разделим големите сили и да ги неутрализираме“, каза Бортников.

Той заяви още, че ФСБ следи над 220 потенциални атентатори-самоубийци и хора, въвлечени в рекрутирането на кандидати за „живи бомби“ и подготовка на терористични актове, чрез „прокси“ атентатори.

„Има над 220 потенциални атентатори-самоубийци под оперативен надзор в Русия. Офицерите на ФСБ систематично разкриват хора въвлечени в подготовката на камикадзета и планирането на терористични актове с тях“, заяви Бортников.

ФСБ също е издала международни заповеди за арест на 260 терористи с руски паспорти, които в момента се подвизават в чужбина и са активно замесени в терористични дейности.

Руските граждани заподозрени в терористични дейности в чужбина „активно се подготвят да пренесат своята дейност в Русия и други страни“, отбеляза Бортников.