КНСБ: Да се въведе минимална заплата за висшисти 1,5 пъти по-висока от нормалната
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Юли 2016 15:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
КНСБ: Да се въведе минимална заплата за висшисти 1,5 пъти по-висока от нормалната

/КРОСС/ Да се въведе минимална работна заплата за висшисти, която да бъде 1,5 пъти по-висока от нормалната, предлагат от КНСБ. Т.е. ако от догодина минималната работна заплата стане 460 лева, както предвижда средносрочната програма на финансовото министерство, за висшисти тя трябва да е 690 лева, обясни лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Няма минимален осигурителен доход по-малък от 700 лева. И сега бизнесът плаща масово на хората с висше образование толкова поне. Не би трябвало да има против въвеждането на този принцип, каза Димитров, цитиран от БНР. 

Доходите в България са много ниски, заради което крайното потребление остава свито. Също така безработицата намалява, но голяма част от тази тенденция се обяснява с големия брой заминаващи за чужбина висококвалифицирани кадри, сочи проучване на КНСБ.

Според изследването доходите на 78 % от домакинствата са недостатъчни, за да покрият средната сума за издръжка на живота. Месечно четиричленно семейство от двама работещи родители и две деца се нуждае от повече от 2 200 лева, за да покрие разходите си. Повече от 4 милиона души живеят с месечен доход до 420 лева, колкото в момента е минималната работна заплата. Това е близо 60 % от населението.