Гласуват на първо четене Антитерористичния закон
Секция: ПОЛИТИКА
28 Юли 2016 09:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гласуват на първо четене Антитерористичния закон

/КРОСС/ Антитерористичният закон влиза на първо четене в пленарна зала на Народното събрание. Целта на законопроекта е да създаде ефективен механизъм за взаимодействие между институциите при прилагане на мерки срещу терористични заплахи.

Проектът допуска частично и временно ограничаване на отделни права на гражданите. Дава право на органите да задържат лица с неустановена самоличност, да контролират техническите средства на интернет. На практика МВР, ДАНС и военни могат да влязат навсякъде, да наложат каквито преценят мерки, дори и да рушат имущество. В проекта е записано, че всеки е задължен да понесе ограниченията. Медиите ще са длъжни да оповестяват подадена от командващия операцията информация без да я променят и да разкриват тактиката на службите.

Предвидено е още службите да могат да забранят на човек да сменя местожителството си без предварително разрешение, да напуска страната, да посещава определени места и да контактува с определени хора. Армията ще има полицейски правомощия в случай на опасност.Предложеният Антитерористичен закон е спорен и буди много притеснения, категорични са от "БСП лява България". Според социалистите един такъв закон, който на практика администрира борбата с тероризма, едва ли ще даде някакъв положителен ефект. Те са категорични, че законът, в този му вид, в който е поднесен, не трябва да бъде приеман.
БСП обеща, че между първо и второ четене в парламента ще внесе промени за смекчаване на негативите, заложени в закона.

И независимият депутат Велизар Енчев се обяви срещу Антитерористичния закон. Ненчев се изживява като шеф на военна хунта, заяви той и призова "опозицията в Народното събрание да окаже решителен отпор на тези антидемократични действия на управляващите". "В противен случай следваща стъпка на властта е да ограничи правото ни на движение, след това правото на свободно общуване и накрая идват концлагерите, предупреди Енчев.

ДПС ще подкрепи на първо четене Антитерористичния закон.