Тереза Мей заяви готовност да използва ядрено оръжие срещу Русия
Секция: СВЯТ
29 Юли 2016 08:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тереза Мей заяви готовност да използва ядрено оръжие срещу Русия

/КРОСС/ Британският премиер Тереза Мей е готова да  използва ядрено оръжие като „възпираща сила“ по отношение на Русия. Това тя е заявила по време на пресконференция в Братислава, предаде РИА Новости, цитирана от „Руски дневник“.

Мей е на еднодневна визита в Словакия като страна, която председателства Европейския съюз от 1 юли. Пресконференцията беше предавана пряко по ТV Tablet.

Журналист от словашкия телевизионен канал TV3 зададе въпрос към премиера на Великобритания във връзка с дебатите в британския парламент миналата седмица за ядрения потенциал на страната. Въпросът беше формулиран така „Готов ли е премиерът на Великобритания да използва ядрено оръжие против Русия?“

„Действително миналата седмица имаше важно гласуване в парламента (на Великобритания – ред.) за продължаване на нашата ядрена програма – каза Мей. – По време на дебатите беше поставен въпрос за това бих ли била готова да използвам ядрено оръжие като възпираща сила. Моят отговор беше „Да!“

Парламентът на Великобритания по-рано гласува модернизация на ядрения щит на страната, като по официални данни бюджетът за това възлиза на няколко десетки милиарда британски паунда, а по неофициални – няколкостотин милиарда.

В структурата на програмата Trident, която е най-скъпият елемент на британските въоръжени сили, четири атомни подводници са способни да носят ядрени и термоядрени бойни глави.

Проектът за модернизация предвижда замяна на подводниците клас Vanguard с нови – клас Successor след 20130 г. Премиерът на Великобритания Тереза Мей заяви, че отказът от модернизация на ядреното въоръжение на Великобритания ще постави под заплаха националната сигурност на страната.