„Сoва Харис”: Под 50% от българите ще гласуват за президент
Секция: ПОЛИТИКА
29 Юли 2016 11:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Сoва Харис”: Под 50% от българите ще гласуват за президент

/КРОСС/ Под 50% от българите най-вероятно ще гласуват на предстоящите президентски избори, които ще се проведат на 6 ноември.

Борисов води класацията с 32,3%, ако се яви на изборите като кандидат-президент. Прави впечатление обаче, че някои от спряганите за поста като Мая Манолова, Цецка Цачева, Корнелия Нинова и Йорданка Фандъкова имат по над 60% неодобрение от гражданите.

Данните са от национално проучване на „Сова Харис", представително за пълнолетното население на страната, проведено сред 1000 души в периода 21-25 юли 2016 г.

Васил Тончев от „Сова Харис" коментира пред БГНЕС:

До изборите за държавен глава на Република България остават само около 3 месеца. Ситуацията е, меко казано, странна. Водещите политически партии още не са обявили своите кандидати, което вероятно обуславя дефицита на социологически данни в публичното пространство.

Оказа се, че избирателите нямат намерение масово да се втурнат към урните наесен. По-малко от половината са абсолютно сигурни, че ще гласуват. Като се има предвид и че в избирателните списъци фигурират доста имена на хора, които не пребивават в страната, се очертава развръзката на изборите да се получи на балотаж.

Получихме отговор на разгорелия се в публичното пространство спор какво би станало, ако лидерите на основните партии се явят като кандидат-президенти. Виждаме, че интригата вероятно ще се сведе до двубой между Бойко Борисов и Корнелия Нинова. Превъзходството на лидера на управляващата партия е очевидно, но все пак не би било достатъчно, за да приключи изборите още на 1-ви тур. Това пък предполага усложняване на ситуацията и ново прегрупиране на силите за евентуалния втори тур на надпреварата.

В медиите се спрягат доста имена на кандидати за президентския пост. Тествахме най-често налаганите. Намирам за нормално на предните места да излизат лица от двете най-масови партии, диференцирани и чрез мажоритарния признак. За ГЕРБ това са премиерът и столичният кмет, а за БСП напред изпъкват две дами - Мая Манолова и Корнелия Нинова. Близък резултат до този на кандидатите на ГЕРБ и БСП би могла да постигне както евентуална обединена кандидатура на трите патриотични партии, така и Слави Трифонов. Утвърдени формации като ДПС, РБ и АБВ могат да окажат съществено влияние на резултатите от изборите, но не като издигнат свой кандидат, а като подкрепят номинациите на някоя от водещите партии. Това разпределение на силите личи и от нагласите за подкрепа на основните политически субекти при едни евентуални извънредни парламентарни избори.