Бургас се превръща в „Градът на Шардонето” до края на юли
Секция: ЛЮБОПИТНО
29 Юли 2016 14:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бургас се превръща в „Градът на Шардонето” до края на юли

/КРОСС/ Шардоне, реколта 2015 година е темата на третото издание на международния фестивал, който се провежда в Експозионен център „Флора" в гр. Бургас от 28 до 31 юли 2016 г. 300 проби шардонета от 6 страни - България, Италия, Испания, Германия, Чили и Аржентина бяха дегустирани и оценени по достойнство, за да бъде избрано най-доброто сред най-добрите бели вина от тази година.

Титлата Grand Prix беше отредена на F2F Chardonnay Barrel Fermented 2015. Енолозите го описват с „Брилянтен златистозелен цвят, пленяващ букет с аромат на зрели летни плодове и екзотичен дъх - кайсия, праскова, цитрус, passion fruit, нотка ванилия и маслен кейк. Обемно начало, плодова сочност и пълнота са в хармония с една изкусна барикова зрялост и сетивен вкусов спомен". Любителите могат да го открият в добрите заведения и ресторантите, където предимно се предлага то.

Марката F2F е бутиково вино и всеки сезон се бутилират до 5000 бутилки от вид, само от най-висококачествено грозде. За да се гарантират неговите качества, експертите правят редовни замервания за ароматна и фенолна зрялост на гроздето, за да изберат най-подходящото време на беритба, която протича ръчно. Гроздето се селектира след охлаждане до под 10С в хладилно помещение, за да се запазят неговите качества. За да разгърне напълно своя потенциал, то отлежава 4 месеца върху фините утайки в нови френски дъбови бъчви и още 7 месеца в бутилка преди да достигне до заведението, в което се предлага. Корковата му тапа е ръчно запечатана с восък, за да допринесе съхранението на неговите качества от избата до чашата.

Именитият италиански сомелиер Маурицио Ферери ще бъде гост на винения фестивал в Бургас с блиц-курса си "Магията на дегустацията". Националната лозаро-винарска камара и Асоциация Активни потребители ще дадат възможност на посетителите на експозицията сами да определят кое е най-доброто вино в конкурса "Продукт на потребителя".