НСИ: Понижение на цените в добивната промишленост
Секция: ИКОНОМИКА
29 Юли 2016 18:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НСИ: Понижение на цените в добивната промишленост

/КРОСС/ Понижение на цените с 2.5% през месец юни 2016 година е регистрирано при добивната промишленост, докато в преработващата има повишение с 1%. Общият индекс на цените на производител за същия период нараства с 0.6 на сто. Това съобщиха от Националния статистически институт (НСИ).

Ръст на цените в преработващата промишленост се наблюдава в сферите на автомобилостроенето с 1.3%, при производството на основни метали - с 1.2 на сто, а спад отчитат производителите на химични продукти (1.1%) и на дървен материал и изделия от него с 0.5 на сто.

Общият индекс на цените на производител през юни 2016 г. намалява с 4.5% на годишна база. По-съществено намаление се наблюдава при производството на основни метали - с 9.0%, на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 3. 1процента, а увеличение е регистрирано при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 3.2% и при производството на тютюневи изделия - с 2.5 на сто.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юни 2016 г. е с 0.4% над равнището в сравнение с предходния месец. С 0.7 процента са нараснали цените в преработващата промишленост, а в добивната - с 0.1%.

В преработващата промишленост увеличение на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на основни метали - с 3.2%, и при производството на напитки - с 0.7 на сто, а намаление - при производството на химични продукти (2.1%).

На годишна база индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юни 2016 г. спада с 4.2%. Значителен спад има при добивната промишленост - с 8.9% и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ понижението - с 5.3%.

По-ниски цени в преработващата промишленост спрямо юни 2015 г. са отчетени при: производството на основни метали - с 9.5%, производството на химични продукти - с 3.2 процента и производството на електрически съоръжения - с 2.1%. Нарастване за периода се наблюдава при: производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - по 3.7% и производството на тютюневи изделия - с 2.4 на сто.

По-съществено увеличение в преработващата промишленост спрямо предходния месец се наблюдава при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 1.7%, и при производството на основни метали - с 0.7 процента.

На годишна база преработващата промишленост отчитат спад в размер на 5.3 процента. Намаление на цените е регистрирано при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 9.4% и при производството на основни метали - с 8.8 процента. Нарастване на цените се наблюдава при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 5.2 на сто, производството на тютюневи изделия - 2.6% и др.

Индексът на цените на производител на международния пазар през юни 2016 г. намалява с 5.0% в сравнение със същия месец на 2015 година.