НСИ: Общият индекс на цените на производител през юни нараства с 0.6% спрямо предходния месец
Секция: ИКОНОМИКА
29 Юли 2016 18:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НСИ: Общият индекс на цените на производител през юни нараства с 0.6% спрямо предходния месец

/КРОСС/ Общият индекс на цените на производител през юни нараства с 0.6% спрямо предходния месец. По-високи цени са регистрирани в преработващата промишленост с 1.0%, докато намаление е отчетено в добивната промишленост - с 2.5%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.2%. Това съобщават от Националния статистически институт (НСИ).По-съществено увеличение на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 1.3%, и при производството на основни метали - с 1.2%, а намаление е регистрирано при производството на химични продукти - с 1.1%, при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели, и при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - по 0.5%.
Общият индекс на цените на производител през юни 2016 г. намалява с 4.5% в сравнение със същия месец на 2015 година. Спад на цените е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5.4%, в преработващата промишленост - с 4.3%, и в добивната промишленост - с 4.2%. По-съществено намаление се наблюдава при производството на основни метали - с 9.0%, при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 3.1%, и при производството на електрически съоръжения - с 1.9%, а увеличение е регистрирано при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 3.2%, при производството на тютюневи изделия - с 2.5%, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 2.0%.
Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юни 2016 г. е с 0.4% над равнището от предходния месец. Нарастване на цените е регистрирано в преработващата промишленост - с 0.7%, в добивната промишленост - с 0.1%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ няма изменение.В преработващата промишленост увеличение на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на основни метали - с 3.2%, и при производството на напитки - с 0.7%, а намаление е отчетено при производството на химични продукти - с 2.1%, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 0.9%.
Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юни 2016 г. спада с 4.2% в сравнение със същия месец на 2015 година. Намаление на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 8.9%, в преработващата промишленост - с 3.4%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5.3%. По-ниски цени в преработващата промишленост спрямо юни 2015 г. са отчетени при: производството на основни метали - с 9.5%, производството на химични продукти - с 3.2%, производството на електрически съоръжения - с 2.1%. Нарастване на цените се наблюдава при: производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - по 3.7%, производството на тютюневи изделия - с 2.4%.
Индексът на цените на производител на международния пазар през юни 2016 г. нараства с 0.8% в сравнение с предходния месец.
В преработващата промишленост е отчетено повишение на цените с 1.3%. По-съществено увеличение спрямо предходния месец се наблюдава при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 1.7%, и при производството на основни метали - с 0.7%, а намаление е отчетено при производството на химични продукти - с 0.3%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 0.2%.
Индексът на цените на производител на международния пазар през юни 2016 г. намалява с 5.0% в сравнение със същия месец на 2015 година. В преработващата промишленост спадът на цените през юни 2016 г. е с 5.3% спрямо юни 2015 година. Намаление на цените е отчетено при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 9.4%, и при производството на основни метали - с 8.8%. Нарастване на цените се наблюдава при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 5.2%, производството на тютюневи изделия, обработката на кожи; производство на изделия от обработени кожи без косъм - по 2.6%.