Понеже Слави Трифонов не е решил, и Борисов се чуди дали да се яви той или да пусне друг в битката за президент
Секция: ПОЛИТИКА
29 Юли 2016 16:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Понеже Слави Трифонов не е решил, и Борисов се чуди дали да се яви той или да пусне друг в битката за президент

/КРОСС/Според политолога Първан Симеонов ключовата дума, описваща най-добре последните месеци в държавата е стабилност. А доказателствата в тази посока са многобройни - от продължаващите динамични подкрепи, през пакетните договаряния, та чак до сравнително непроменените нагласи на избирателите към основните участници в политическия процес.

Кондицията, в която отделните партии ще посрещнат лятната ваканция и фактическото начало на кандидатпрезидентската надпревара също е различна. Според Симеонов управляващите от ГЕРБ в най-голяма степен могат да разчитат на стабилна подкрепа, БСП могат да се похвалят с леко оживяване, ДПС наваксват загубеното при учредяването на ДОСТ, патриотите също са стабилни, а Реформаторският блок започва да ерозира леко заради постоянните скандали вътре в него. На този фон, силно се откроява сериозното търсене на генерална алтернатива, в полето на която биха могли да бъдат поставени Слави Трифонов и Веселин Марешки.

Помолен да кометира вчерашното решение на Конституционния съд да отмени 3 от общо 6-те въпроса, включени в искането за референдум на екипа на „Шоуто на Слави", Първан Симеонов отговори, че разбира мотивите на съда, но смята, че с тях шоуменът получава перфектна топка. 

Първан Симеонов посочи, че към настоящия момент в анализа на политическия процес се тиражират две големи неистини: че Слави Трифонов вече има някакви бомбастични електорални дялове на подкрепа и че Слави Трифонов не съществува като фактор в политическия процес.

Според анализатора, и двете твърдения са напълно неверни. Ако сега шоуменът реши да влезе в президентската надпревара, той със сигурност би могъл да разбърка картите на останалите играчи. Но все още не е решил. За Първан Симеонов, това е и една от основните причини самият Бойко Борисов да се чуди дали да влезе в президентската битка или да избере друг кандидат. Останалите фактори, предизвикващи бавенето на Борисов, са свързани с усложнената международна обстановка, неяснотите около преговорите за обща лява кандидатура и притесненията на премиера за собствената му политическа биография - Борисов съзнава много добре, че ако се кандидатира за президент след 5 години, вече може да бъде късно, коментира той пред БНР.