Посланик Дьо Кабан: Разбрах защо хората казват, че в България мафията има държава
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Юли 2016 17:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Посланик Дьо Кабан: Разбрах защо хората казват, че в България мафията има държава

/КРОСС/ „Живеех в чужбина и прочетох в български вестник, че в България мафията си има държава. Казах си - тези журналисти преувеличават, но когато дойдох тук, разбрах защо хората казват така. Не твърдя, че е вярно, но разбрах", каза френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан в интервю за БНТ.

Мандатът на Дьо Кабан у нас изтича след броени дни.

За три години в България той научил, че българите нямат доверие към правителството, парламента и съдебната система.

Мафията е имала толкова дълго държава, че сега, когато това не се случва, за хората е трудно да го повярват, посочи министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, също пред БНТ.

Според Дьо Кабан българите са избрали да говори вместо тях за проблемите в съдебната система, защото се страхували. „Мислеха, че ако говорят, нищо няма да се случи, а когато го каже човек от чужбина, нещо се случва и така стана със случа „Белведере". Съжалявам, че стана така, не е моя работа да правя това", отбеляза той.

Преди повече от година френският посланик заговори за „гнили ябълки" в българската съдебна система. Тогава посланикът обвини съдия Румяна Ченалова в корупция. По това време магистратът беше съдия в Софийския градски съд по делото за несъстоятелност на две дъщерни дружества на френския дистрибутор „Белведере".