Радикални преобразувания в турската армия (видео)
Секция: СВЯТ
31 Юли 2016 09:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Радикални преобразувания в турската армия (видео)

/КРОСС/ Всички военни училища в Турция ще бъдат закрити. На тяхно място ще бъде създаден университет по отбраната, в който ще бъдат подготвяни военни за всички родове войски на страната, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в интервю за турски медии.

video:https://www.youtube.com/watch?v=GyVmBlZATHs

По думите на държавния глава това са част от реформите, които ще бъдат предприети в структурата на турските Въоръжени сили. Целта е турската армия да бъде коренно реорганизирана след неуспешния опит за преврат на 15 юли. Указът предстои да бъде публикуван в днешния брой на Държавен вестник.

Предвижда се също Генералният щаб на турската армия и националната разузнавателна служба МИТ да преминат на подчинение на президента.

Занапред всички военни командири и началници ще бъдат подчинени на Министерството на отбраната, а военните болници ще преминат към Министерството на здравеопазването.

Без да конкретизира, президентът Ердоган посочи, че намиращият се в САЩ ислямски духовник Фетулах Гюлен, който бе обявен за ключова в опита преврат фигура, е „само пионка на друга движеща сила".

Около 19 хиляди души са били задържани досега в рамките на разследването на осуетения опит за преврат за организиране и съпричастност към обявеното за терористична организация движение на ислямския проповедник Фетулах Гюлен, между които и 17 журналисти.

В същото време съдът в Истанбул вчера освободи 758 от общо 1000 войници, задържани в нощта на пуча. Освободени бяха и 59 студенти от военната академия „Кулели". Те бяха посрещнати с радостни възгласи от близките им, които дни и нощи седяха в очакване пред вратите на академията.

Вчера се състоя и първото свиждане на близките с арестуваните лица в затвора в Силиври край Истанбул, заподозрени за организиране и участие в преврата, които очакват съдебен процес. На свиждането се стекоха стотици близки на арестуваните.

Митинги за и против турския президент Реджеп Тайип Ердоган се организират в германския град Кьолн. В подкрепа на турския държавен глава се очаква да се съберат около 30 хиляди души.

Протести срещу него планират младежките организации на водещи партии в Германия. Очаква се протест и на десни радикали.