БСП-Пловдив: „Център за психично здраве - Пловдив" ще бъде поредното закрито общинско болнично заведение
Секция: ПОЛИТИКА
01 Август 2016 14:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП-Пловдив: „Център за психично здраве - Пловдив" ще бъде поредното закрито общинско болнично заведение

/КРОСС/ След като „Център за психично здраве - Пловдив" е акредитиран заедно с лабораторията, какво е законовото основание, на база на което тя е закрита?

Рентабилно ли е частна лаборатория да прави изследването, след като се правят 95 000 изследвания годишно? По-бързо и икономично ли ще е?!

Има ли направена проверка на някое здравно търговско дружество и какви са резултатите?

Това са въпросите, на които Савина Петкова, председател на Общински съвет - Пловдив, очаква отговор от кмета на Пловдив Иван Тотев на следващото заседание на Общинския съвет.

С Решение на Общински съвет Пловдив № 384, взето с Протокол № 17 от 17.10.2013г. е назначен нов управител на „Център за психично здраве - Пловдив" ЕООД. От стъпването в длъжност, досега, въпреки че търговското дружество е било с положителен финансов резултат, новият управител започва да прави икономии. Първата стъпка е премахване на столовото хранене в диспансера, като тази услуга след това се поема от кетъринг фирма. В последните месеци е взето еднолично решение за закриване на лабораторията към болничното заведение. Въпреки че лабораторията има нужната за целта апаратура и условията позволяват да се предлага нужното 24ч. обслужване на пациентите. Дори още докато е функционираща, изследванията биват изпращани в частна такава. До края на месец юли персоналът на това звено бива съкратен изцяло и от 01 август има подписан договор с МЛ „Писанец".
Тези действия ме навеждат на мисълта, че „Център за психично здраве - Пловдив" ще бъде поредното общинско болнично заведение, което ще бъде закрито по подобие на СБПФЗАЛ „Д. П. Кудоглу" ЕООД и „Медико-техническа лаборатория І - Пловдив" ЕООД, посочва в питането си Петкова.