Украинската армия е изстреляла над 2 хил. снаряда срещу ДНР за три дни
Секция: СВЯТ
03 Август 2016 08:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Украинската армия е изстреляла над 2 хил. снаряда срещу ДНР за три дни

/КРОСС/ Украинските военни са изстреляли над 2 хил. снаряда по територията на Донецката народна република (ДНР) за три дни. В резултат на обстрелите е загинал един мирен жител, а трима са получили наранявания. Това заяви във вторник представителят на ДНР в контактната група за регулиране на ситуацията в Донбас Денис Пушилин, предаде РИА Новости.

„Само за последните три денонощия територията на републиката бе подложена на обстрел над 2 хил. пъти. При това бяха използвани артилерийски снаряди с калибър 150 мм и 122 мм, миномети с калибър 120 мм и 82 мм, а също и танкове и БМП… Само за тези три дни има един загинал мирен жител и още трима ранени. Повредени са 28 жилищни сгради, разрушена е и инфраструктурата“, заяви Пушилин.

Той отбеляза още, че вече два месеца представители на ДНР се опитват да съгласуват три точки за разделяне на страните в конфликта. Според него тази мярка значително би понижила напрежението на линията на съприкосновение в Донбас.

„Повече от два месеца ние се опитваме да съгласуваме едва три точки за разделяне на страните в конфликта, което на свой ред би позволило значително да се понижи напрежението на линията на съприкосновение. Но на Украйна това не й трябва, както и изпълняването на останалите точки от комплекса от мерки и мира в Донбас като цяло“, се отбелязва в изявлението на Пушилин.

Той призова „Специалната мониторингова мисия на ОССЕ като координатор на преговорния процес и представителите на страните от „нормандската четворка“ като гарант за реализирането на комплекса от мерки към по-решителни мерки по отношение на Украйна“.