Отбелязваме 100 години от написването на марша „Велик е нашият войник”
Секция: КУЛТУРА
03 Август 2016 17:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отбелязваме 100 години от написването на марша  „Велик е нашият войник”

/КРОСС/ Под патронажа на министъра на отбраната Николай Ненчев, утре, 4 август, в зала „Концертна" на Централния военен клуб от 11:00 ч., ще бъде отбелязана 100 годишнината от написването на бойния марш на 23-ти пехотен Шипченски полк „Велик е нашият войник", който през 1997 г. е обявен за химн на Българската армия. В тържественото събитие ще участват началникът на отбраната генерал Константин Попов и постоянният секретар на отбраната д-р Добромир Тотев.

Честването на 100 години от написването на бойния марш „Велик е нашият войник" се осъществява по инициатива на Националния комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война, чийто председател е министърът на отбраната Николай Ненчев. В рамките на програмата на Националния комитет е създаден и Инициативен комитет за изграждане на паметник на химна на Българската армия в Казанлък.

***
Музиката за бойния марш „Велик е нашия войник" е написана край Охридското езеро през 1916 г. от Михаил Шекерджиев по текст на журналиста подпоручик Константин Георгиев. През 1915 г. Михаил Шекерджиев е мобилизиран в 23-ти пехотен Шипченски полк. Въпреки че, полкът вече има боен марш, музикалното произведение на Константин Георгиев и Михаил Шекерджиев става по-популярно, не само на цялата войска, но и на гражданските хорове и то се превръща в една от най-любимите воински песни.

Константин Георгиев е роден на 27 май 1884 г. в Казанлък. Учи във военната гимназия, а през 1905 г. завършва ВНВУ. След производството си преминава в запаса и отива да учи право в Русия. През 1915 г. е мобилизиран в 23-ти пехотен Шипченски полк. Пряк участник е в победния ход на своята дивизия при Равна, Вина и Лясковик. Демобилизиран е през 1918 г. До 1924 г. се занимава с активна журналистическа дейност. От 1936 г. работи като счетоводител и преводач в българските легации в Брюксел и Париж.
Михаил Шекерджиев е роден на 5 декември 1889 г. в Габрово. Завършва Софийската духовна семинария с отличие през 1911 г. Става учител в Държавния институт за слепи деца и посвещава живота си на преподаването в него.