България помага на Скопие след бедствието
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Август 2016 07:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България помага на Скопие след бедствието

/КРОСС/Македония е в траур днес след като бурята и последвалите наводнения вчера взеха 22 жертви, раниха десетки и оставиха след себе си множество разрушени домове. Двегодишно дете е най-малката жертва. Шестима души все още се водят изчезнали. Президентът на страната Георге Иванов заяви, че 400 души са ангажирани за справянето с последствията от бедствието.

8 август - Ден на национален траур в Македония заради наводнението, взело 21 жертви, пише македонският "Дневник". "Скопие е наводнено. Ситуацията е катастрофална", подчертава скопският "Вечер". Най-необходими за населението в наводнените райони са консервирани храни, бебешки храни и пелени, както и вода за пиене, средства за хигиена и средства за дезинфекция, подчертават от македонския "Утрински вестник".

В Скопие продължава работата по възстановяването на щетите, причинени от наводнението в нощта срещу неделя. В сила е и обявеното извънредно положение.

Продължава издирването на хора в засегнатите от бедствието райони. За отводняване на засегнатите сгради са мобилизирани частни фирми и доброволци.

Тази нощ в македонската столица пристигнаха и екипи от България. В тях са включени пожарникари и специалисти от аварийно-спасителното звено на Столичната община. Те разполагат и със специализирана техника, с която ще участват във възстановителните дейности. Българските екипа са под ръководството на Красимир Димитров от Столична община.

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов за Скопие заминаха също 12 пожарникари и директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов с два специализирани автомобила с техника за реагиране при наводненията. Групата от България ще се включат в помощ на македонските си колеги за овладяване на ситуацията и подпомагане на пострадалите.

На 8 август предстои да бъде проведена среща между българската група пожарникари и оперативния щаб в Скопие, който ръководи действия за справяне с бедствието и да бъде уточнено дали Македония има нужда от допълнителна помощ. Координацията е възложена на началника на политическия кабинет на министър-председателя.

Сърбия също ще изпрати специалисти и техника. При необходимост, готовност за помощ на Македония изрази и Европейският съюз.

По последни данни водната стихия отне живота на 21 души, десетки бяха ранени. Не е ясна съдбата на поне 10 човека след бедствието. Ситуацията в Македония остава тежка, тъй като валежите продължават.

Скопският журналист Владимир Перев коментира пред БНТ, че не само природата, но и човекът има своето участие за бедствието. Той обвини държавата в безстопанственост в тези райони. 

И Българският червен кръст изрази готовност да окаже помощ на Република Македония, за да преодолее последиците от наводненията.
Председателят на БЧК Христо Григоров заяви:
Ние сме във връзка с нашите колеги от Македонския червен кръст. Чакаме да получим информация за това, което е най-необходимо и ще помогнем. Дали ще изпратим екипи, доброволци, това зависи от информацията, която очакваме да получим до обед.

ВМРО в Благоевград и НПО „Форум Балканика" откриха пункт за събиране на хуманитарна помощ за пострадалите. Той се намира на ул. „Васил Мечкуевски" № 2 в Благоевград (клуб на ВМРО), като между 10.00 ч. и 19.00 ч. ще се приемат следните помощи: бутилирана вода, консерви, неизползвани одеяла, средства.