Къщата музей "Баба Илийца" - притегателно място за туристи през лятото
Секция: Туризъм
08 Август 2016 12:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Къщата музей "Баба Илийца" - притегателно място за туристи през лятото

/КРОСС/ През сезона на летните отпуски стотици хора от цялата страна съчетават туризма и развлеченията с атрактивни уроци по родолюбие. Една от предпочитаните дестинации е къщата музей „Баба Илийца" във врачанското село Челопек, където гостите от страната и чужбина вече са изписали 4 тома от книгата за впечатления.

Баба Илийца е героинята от емблематичния разказ на народния поет Иван Вазов „Една българка", която рискува себе си и живота на болното си внуче, за да спаси бунтовник от Ботевата чета. Малцина знаят, че тя не е само литературен герой, а реална историческа личност и нейният род е сред най-многобройните в балканското селце, припомня БНТ.

Пред телевизията Пена Цветковска, правнучка, разказва: "Баба Илийца е моя прапрабаба, внучето е дядо ми, който живееше дълго време на кошара между Лютиброд и Челопек, където минава удобен път за Черепишкия манастир. По него е ходела и баба Илийца, когато е срещнала Ботевия четник. Той ми е разказвал, че тя е била висока, кокалеста жена, много работлива и много грижовна за къщата".

Музеят е изграден с доброволния труд на местните, а цялото обзавеждане е дарено от потомците на легендарната българка.

"Ние използваме къщата не само да влязат хората и да видят какъв е бил българският бит тогава. Тази къща има 13-годишна история и ние я използваме за организиране на уроци по родолюбие", казва историкът Росица Кузманова.

Къщата музей очаква своите посетители и в делник, и в празник.