Лидерите на Русия, Иран и Азербайджан обсъдиха в Баку икономически проекти и борбата с тероризма
Секция: СВЯТ
09 Август 2016 08:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лидерите на Русия, Иран и Азербайджан обсъдиха в Баку икономически проекти и борбата с тероризма

/КРОСС/ Лидерите на Русия, Иран и Азербейджан обсъдиха нов транспортен коридор и други икономически проекти в района на Каспийско море.
Очаква се изграждането на бъдеща железопътна връзка между Иран и Азербайджан. Тя ще е част от транспортен коридор, който ще осигурява по-бърза и по-евтина алтернатива на съществуващите морски маршрути.

Трасето от Русия до Иран през Азербайджан е важна част от по-мащабния проект „Север-Юг", който трябва да свърже Русия с Индия. Целта му е да осигури превоза на товари от Индия, Иран и останалите страни от Персийския залив до руска територия, а оттам - до Северна и Западна Европа.

Страните ще продължат да развиват и тристранния формат на сътрудничество в областта на културата, туризма и бизнеса, взаимодействието по младежките обмени, консулските и митническите въпроси. 

Техеран, Москва и Баку подчертават още и важността от „по-нататъшното облекчаване на визовия режим за гражданите на трите страни".

На среща в Баку държавните глави на трите страни са били обсъдени редица въпроси, сред които са енергетиката и  борбата срещу тероризма. 

Руският президент Владимир Путин е призовал колегите си от Азербайджан и Иран да установят по-активни единни действия в борбата срещу терористичните организации.

„Мислим, че е необходимо да установим по-активна размяна на информация за дейностите на международни терористични организации", заяви руският президент след срещата с държавния глава на Азербайджан Илхам Алиев и този на Иран Хасан Рохани.

„Нужни са по-ефективни усилия да се спре транзита на оръжия и въоръжени лица", добави още Владимир Путин.

Руският президент изрази надежда, че сътрудничеството между трите страни ще има прагматичен и взаимоизгоден характер.

Иранският президент Хасан Рухани предложи следващата среща на президентите на Русия, Иран и Азербайджан да бъде проведена в Иран. 
„Имам честта да изляза с предложението за провеждането на следващата такава среща на министерско и високо ниво в Ислямска република Иран", заяви Рухани.
„От наша гледна точка, взаимодействието между Иран, Русия и Азербайджан в тристранен формат не само ще позволи са обиди съществуващия в нашите страни политически и икономически потенциал, но и да създаде нови възможности за противодействие на предизвикателствата и заплахите в региона", добави той.